Hlavní obsah

Lyžařů ráj je Liberecký kraj

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na území České republiky nenajdete mnoho míst, kde by bylo tolik možností sportovního vyžití v zimním období, jaké nabízí Liberecký kraj. V ten čas se mění ve skutečný lyžařský ráj s nabídkou pro sjezdaře i běžkaře.

Foto: Milan Turek

Cyklostezka Varhany - rozcestí u Manušic.JPG

Článek

Pro oba druhy sportů jsou upravovány tratě za značné finanční náklady. Lyžařské areály najdete po celém Liberecku - na severu počínaje bohatou nabídkou Jizerských hor, k východu ke Krkonoším, na jihovýchod a  jihozápad lze najít terény v Lužických horách a na Českolipsku.  

Běžkařské terény v Jizerských horách jsou atraktivní pro všechny lyžaře, lyžařská magistrála je stále upravována a nástupní místa jsou dostupná i městskou dopravou z Liberce a Jablonce nad Nisou. Oblíbené kiosky uprostřed hor poskytují příjemné odpočinutí a chutné  občerstvení. V provozu jsou stopy i v Libverdě a Novém Městě pod Smrkem, oblíbený je nástup ze Smědavy nebo od Mořiny z Příchovic, kde navazuje stopa na polské areály.

Z Kořenova navazuje magistrála na krkonošské stopy. Centra Vesec v Liberci, kde se konalo Mistrovství světa v klasickém lyžování, v Harrachově a v Břízkách na Jablonecku využívají především závodníci, ale jsou přístupné i amatérům.

Náročnější terén najdou běžkaři v Harrachově, Mísečkách. Místních okruhů najde běžný lyžař bohatě v každé obci. Tratě upravují také na Polevsku, pod Kozákovem a u Železného Brodu. Letošní úroda sněhu umožnila vytvořit stopy i běžkařům na cyklostezkách Českolipska. Z České Lípy lze vyrazit na běžkách na cyklostezku Varhany po zrušené železnici nebo z Oldřichova na Volfartice.

Sjezdaři mohou využít služby četných lyžařských škol v každém větším centru, stejně jako půjčoven. Ještěd je zároveň s deseti kilometry sjezdovek jedním z největších areálů v kraji vedle Pasek nad Jizerou, Rokytnice, Tanvaldského Špičáku a Harrachova. Nenáročné terény pro rodinou rekreaci nabízejí především Javorník a bedřichovské stráně. Známé jsou Albrechtice, Desná, Josefův Důl, Jilemnice, Zásada, Smržovka.

Mládež využívá malé areály pro snowbordy třeba v Pekle, U Lucifera, U Čápa, na Pohodě, v Selském Dvoře nebo na Mýtinách. Třetina harrachovských sjezdovek se nalézá rovněž v Libereckém kraji a to jsou mimo již jmenované ve Vysokém nad Jizerou, Poniklé, Kořenově, Jablonce nad Jizerou. Obří snowbordový areál byl vybudován v Rejdicích.

Vleky i lanovky fungují celý týden, ale oblíbené je i večerní lyžování ve velkých areálech běžně od šesti hodin. Většina parkovišť bývá zdarma a je vybavena i sociálním zařízením. Výrazně se zlepšily služby informačních center, mnohde otevřených i o víkendech a dostatečná je nabídka občerstvení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám