Hlavní obsah

Lukrecius Chang si zahrál v povídce Syn

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na čtyři dny se z karvinské „šestky“ přesunul do ghetta v Brně, kde natočil krátkou dokumentární povídku Syn. Karvinský rapper, kick boxer a preventista Lukrecius Chang chce tímto filmem ukázat reálie života v oblasti prostoupené sociální deprivací.

Foto: Milan Haluška

Zleva Lukrecius Chang, uprostřed režisér snímku Martin Chlup, napravo kameraman Petr Kačírek

Článek

Pro tento krátkometrážní snímek si Lukrecia vybral mladý režisér z Brna Martin Chlup, který několik let pracoval v Muzeu Romské kultury jako správce videofondu a díky tomu poznal spoustu nových tváří.

„Lukrecia jsem poznal asi před dvěma lety, právě přes Muzeum Romské kultury, kdy jsme měli jednu výstavu na téma Romové a sport. Jelikož je Lukrecius kick boxer, přijel jsem za ním do Karviné točit a dospělo to až k této spolupráci na filmu Syn,“ říká režisér Martin Chlup.

Dokumentární snímek Syn se určitým způsobem dotýká profese Asistentů prevence kriminality, ale jde spíše o hranou patnáctiminutovou povídku o rodinném dramatu mezi romským otcem a synem.

„Film ukazuje složitosti a nemožnosti vystoupit z těch zajetých pořádků té uzavřené romské komunity, panují tam nějaké vnitřní pravidla, která jsou v tomto filmu zosobňována otcem. I když má člověk nejlepší snahu to překročit, tak to může být složité. Něco jiného by bylo, kdybychom chtěli natáčet celovečerní film, tak by se ten příběh dal dále rozpracovat. Tady je problém pouze načrtnutý a konec je úplně otevřený,“ doplňuje Chlup.

Lukrecius si ve filmu zahrál i s dalšími postavami, které v reálném životě působí taktéž jako preventisté, ale v Brně. Spolupráce s režisérem i herci je podle něj výborná.

„Užili jsme si i spoustu srandy, například jednu mluvenou scénu jsem opakoval devatenáckrát,“ směje se Lukrecius Chang.

Film bude mít premiéru 9. dubna v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám