Hlavní obsah

Lukáš Cinkanič vystavuje v Polici nad Metují

Novinky, Martina Váňová

Od 7. dubna představí svou tvorbu v Zeleném domečku naproti Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují mladý výtvarník, Lukáš Cinkanič. Vernisáž se uskuteční od 18 hodin, výstava potrvá do 1. května.

Foto: Martina Váňová
Článek

Autor prožil velkou část dětství v Polici a lze – s trochou nadsázky – tvrdit, že se vrací na „místo činu“. Nakonec i netradiční název výstavy - 377 - je odkazem na Polici, protože číslovka označuje číslo popisné domu, kde Lukáš Cinkanič v Polici bydlel. V současné době studuje v ateliéru Užitné malby na Střední průmyslové škole kamenické a sochařské v Hořicích v Podkrkonoší u profesorky Michaely Jezberové.

Autor se v Zeleném domečku představuje jako komplexní výtvarník, kdy kromě malířské tvorby připravil i zcela aktuální cyklus linorytů. „Ke grafice jsem se dostal až v poslední době,“ říká při pohledu na linoryty, „a strašně mě ‚chytla‘.“

Právě grafické práce jsou tím nejaktuálnějším vyjádřením pocitů a vnímání světa mladého výtvarníka. Zaznamenává v nich důvěrně známé věci a prostory, které mnozí znají, ale přesto je v nich něco, pro co má ekonomika termín přidaná hodnota. Snad díky použité technice a jakési „hrubosti“ tisku, možná i díky tomu, že pouze nekopíruje realitu, ale přidává k ní osobitou barevnost, jsou vzniklá díla spíš než obrazem reálného světa, obrazem vnitřního světa mladého muže.

A s povděkem lze děkovat za to, že Lukáš Cinkanič se nestydí veřejně ukázat své niterné vidění. Nabízí tak totiž neopakovatelný pohled na svět očima dvacetiletého člověka, který vyrůstal v době počítačů a internetu, který žije v nejžhavější současnosti a reaguje na ni.

Svébytnost výstavy doplňují obrazy, často s tématem autoportrétu nebo barokních andílků. A ač se na první pohled mohou zdát vzdálené světu z linorytů, jsou doplněním kontextu vnímavosti autora. Citlivě vybrané témata a niterné „záznamy“ ve vystavených dílech slibují nevšední výtvarný zážitek.

Výstava potrvá do 1. května kdy ji vystřídá prezentace fotografií polického horolezce Jaroslava „Kinga“ Seiferta. Tato posloupnost výstav není náhodná, jak prozrazuje Martina Váňová z Muzea papírových modelů, které výstavy v „Zeleném domečku“ zaštiťuje: „Jaroslav Seifert je Lukášovým dědečkem a v konceptu výstav nám připadlo velice zajímavé prezentovat vnuka-výtvarníka a hned po něm dědečka-fotografa a horolezce.“

Výstavu podporují Město Police nad Metují, Muzeum papírových modelů, BB kavárna, Květinářství U Petry, Zelenina Suchomel, Vinotéka Sodomková a spolek Apeiron.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám