Hlavní obsah

Lotrando provede návštěvníky broumovským klášterem

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 18. února každý víkend ve 12 a 14 hodin otevírá své brány pro návštěvníky v rámci akce Otevřete 13. komnatu klášter Broumov. Jeho tajemství odhalí mladý loupežník Lotrando.

Foto: klášter Broumov
Článek

Akce Otevřete 13. komnatu oficiálně začne 5. května. Odstartuje ji na všech  zúčastněných historických objektech bohatý program. Akce je zaměřena na  prohlídku, oživenou o soutěže, setkání s tajemnou postavou daného objektu, zpestřenou poznáváním předmětů, vůní atd.

V případě Broumova se jedná o druhý objekt, po zámku Loučeň (tam již návštěvníky od 14. ledna provází Bílá paní), který zahájil prohlídky, během nichž mohou návštěvníci získat klíč od 13. komnaty. Do té, čili do jinak běžně nepřístupných prostor, se bude moci podívat každý návštěvník, který nasbírá 7 klíčů z 10 hradů a zámků, které se do projektu přihlásily. Lidé si mohou dále vybrat hrad Grabštejn, Kost, Slezkoostravský hrad, zámek Loučeň, Děčín, Chlumec nad Cidlinou, zámky Kačinu, Kozel a Slatiňany.

Broumovským klášterem provede a tajemství kláštera při prohlídce odhalí mladý loupežník Lotrando, synek známého loupežníka, který přepadával pocestné v okolí kláštera a obíral je o všechno cenné, co u nich našel. Protože se přesvědčil o tom, že ani k loupení nestačí jen síla, ale člověk musí být i chytrý, poslal svého synka, aby se v klášteře něčemu přiučil.

"Ten místo aby se jako správný syn věnoval otcově řemeslu (loupežnictví), našel své poslání v knihách a učení. Odhalte společně s ním mnohé záhady a taje, které se skrývají za zdmi tajemného benediktinského kláštera. Interaktivní a zábavnou rodinnou hrou budete pomocí hrací karty řešit tajenku, za jejíž vyluštění získáte jeden z klíčů," říká Markéta Hanušová z broumovského kláštera.

"Získat jeden z klíčů vám Lotrando v Broumově zcela určitě pomůže, při prohlídce zapojíte všechny smysly a odnesete si nezapomenutelný zážitek," dodala Markéta Hanušová.

Při své návštěvě kláštera se mohou lidé vydat i po stopách loupežníka Lotranda a prohlédnout si i jeho okolí. Můžete navštívit Adršpašsko-Teplické skály, Jestřebí hory, Skalní labyrint na Ostaši nebo rozhlednu na Ruprechtickém Špičáku v Javořích horách.

Reklama

Výběr článků

Načítám