Hlavní obsah

Lotrando, kat Heřman a hrabě Šprýmař přivítají návštěvníky broumovského kláštera

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Setkání syna loupežníka Lotranda, kata Heřmana a hraběte Šprýmaře z projektu Otevřete 13. komnatu se uskuteční 1. května od 10.30 hodin v klášteře v Broumově. V bohatém programu každý předvede své umění. Celý projekt odstartuje 5. května.

Foto: Klášter Broumov
Článek

Klášter Broumov je jedním z 10 objektů, které se zapojily do programu Evropské unie pro podporu památek v České republice Otevřete 13. komnatu, které nabízejí oživené prohlídky historických objektů, s možností navštívit jeden z nich zcela zdarma. Po absolvování 7 z 10 památek si mohou lidé vybrat, který chtějí jako další navštívit s jeho běžné veřejnosti nepřístupnými prostorami zdarma.

V Broumově provází návštěvníky známý Lotrando, syn loupežníka, který v místních lesích obíral pocestné. Protože se domníval, že nejen síla mu může pomoci při provozování této živnosti, dal syna do kláštera, aby se zde něčemu přiučil. I když syn nešel ve šlépějích svého otce, výuka v klášteře mu skutečně k bohatství a štěstí dopomohla. Nyní provede všechny zájemce o prohlídku kláštera.

Další tajemnou postavou, se kterou se návštěvníci kláštera Broumov setkají, je kat Heřman. Kat Heřman provozuje svoje řemeslo na hradu Kost, název prý objekt dostal podle toho, že je nedobytný, tedy tvrdý jako kost. Ačkoliv jsou jeho domovem žaláře a mučírny, své umění předvede i v klášteře Broumov.

V Chlumci nad Cidlinou u Hradce Králové, na zámku Karlova Koruna (název dostal podle toho, že připomíná královskou korunu), provádí svá alotria hrabě Šprýmař. Každý se přesvědčí na vlastní kůži, že vtipům hraběte Šprýmaře, tedy zámeckého pána hraběte Oktaviána, se dá nejen zasmát.

"Malí i velcí návštěvníci v jejich společnosti stráví v Broumově celé dopoledne plné her a zábavy. Kat Heřman předvede své řemeslo a mučicí nástroje, hrabě Šprýmař dostojí své přezdívce - těšit se můžete na jeho vtipné historky a žerty. Lotrando pak všechny návštěvníky zapojí do tvorby velkého uměleckého díla," sdělila Barbara Brandejsová z kláštera Broumov.

Setkání tajemných postav z projektu Otevřete 13. komnatu bude provázeno kulturním programem po celé odpoledne v zahradě kláštera a večerním koncertem Stamicova kvarteta v místním v kostele. 

"Na odpoledne je připraveno několik kulturních vystoupení v klášterní Zahradě. Těšit se můžete na vystoupení baletní školy, loutkové divadlo pod dubem a večerní koncert Stamicova kvarteta a Olgy Černé v klášterním kostele sv. Vojtěcha. Nejen pro zamilované bude připraveno Májové líbání pod třešní," doplnila Barbara Brandejsová .  

Reklama

Výběr článků

Načítám