Hlavní obsah

Lokalita Ve Skalách se stala chloubou Přepych

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úprava veřejného prostoru patří mezi priority Zdeňky Seidelové, starostky obce Přepychy na Rychnovsku. Jedním z již dokončených projektů stal nový chodník Ve Skalách. Díky němu došlo v zajímavé lokalitě ke stylovému zkulturnění nejtěsnějšího okolí silnice II/320, sloužící dopravě už od roku 1929.

Foto: Zdeňka Seidelová (archiv)

Úprava veřejného prostoru patří mezi priority Zdeňky Seidelové, starostky Přepych. Jedním z již dokončených projektů stal nový chodník Ve Skalách.

Článek

Zastupitelé obce rozhodli o realizaci projektu 10. září 2015. Ještě předtím - v lednu 2015 – byly díky iniciativě starostky vytaženy ze změti vysokých kopřiv a náletových dřevin historické pískovcové patníky a po očištění a opravě umístěny zpět na původní místa u vozovky.

Stavební povolení na projekt "Chodník Ve Skalách Přepychy" bylo vydáno 13. ledna 2016 a kolaudace proběhla 11. července 2017. V průběhu realizace vznikl 350 metrů dlouhý chodník, který se ve střední části odklání od silnice, a v tomto místě je vybudována parkovací plocha pro šest aut, nechybí ani prostor s lavičkami pro turisty.

Celkové náklady se vyšplhaly na téměř 2 109 000 korun, z toho na chodník připadlo 1 795 000 korun. Z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury bylo uhrazeno 1 170 000 korun a z rozpočtu obce zhruba 625 tisíc korun. Přepychy také uhradily náklady na projektovou dokumentaci, kácení nebezpečných stromů, odstranění zvětralých částí skal apod.

Nový chodník se stal významným bezpečnostním prvkem, který chrání pěší v okrajové, ale poměrně dopravně vytížené, části obce, což uvítali všichni obyvatelé přilehlé lokality zvané Bukovka. Navíc tudy vede turistická trasa i cyklostezka mířící do kouzelného údolí a poutního místa Dřízna.

Tím však práce v této - nyní přitažlivé - okrajové části obce nekončí. „Letošní zimu budeme pokračovat kácením na druhé straně, kde je také hodně suchých a nebezpečných stromů,” doplnila Zdeňka Seidelová, která celou akci iniciovala a přesvědčila zastupitele obce, aby ji podpořili.

Reklama

Výběr článků

Načítám