Hlavní obsah

Lobečský pivovar znovuožil báječným happeningem

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pivovar v Lobči, malé obci na Kokořínsku, zrušili po válce. Po obsazení objektu státním statkem nastala postupná devastace, industriální památce hrozil zánik. Nynější podobu parostrojního pivovaru získaly budovy koncem 19. století. V sobotu se zde konal 3. happening, pořádaný k jeho záchraně.

Foto: Vratislav Konečný

Výstava fotek o sladovnách

Článek

První zprávy o vrchnostenském pivovaru jsou z roku 1586. Prošel mnoha přestavbami. O záchranu se stará občanské sdružení Pivovar Lobeč, v jehož čele stojí Pavel Prouza a Jana  Prouzová Myšková. Náklady na rekonstrukci se odhadují na zhruba 90 miliónů korun.

Neformální posezení, popíjení a přednáškování s muzicírováním se konalo v prostorách pivovaru. Patro a podkroví jsou upravené jako výstavní či přednáškové sály, čerpovalo se a kulinařilo v přízemí a na dvoře.

Návštěvníkům se nabízely komentované prohlídky, jsou zde nádherné klenuté sklepy. V cukrárně se dortovalo a kafovalo, hráli zde harmonikáři, muziku jste mohli slyšet multižánrovou, gospel, swing, jazz, produkci předvedli i žáci ZUŠ ze Mšena.

Na programu bylo autorské čtení, zhlédnout jste mohli velmi zajímavou výstavu fotografií o záchraně sladoven, zkrátka, tam, kde před pár lety hrozilo zřícení, je velká naděje na znovuvzkříšení.

Od roku 2007 tu pracují mladí architekti, jejich cílem je zřídit kulturní centrum pro celou oblast s návazností na evropské industriální dědictví.  

V Lobči najdete muzeum známého spisovatele Eduarda  Štorcha, jeho Lovce mamutů, Minehavu (ta se v Lobči odehrává) U Veliké řeky a další romány hltaly dřívější generace. Mladí už mají jiné hrdiny.

Muzeum nabízí nejen pohled na tvorbu spisovatele, ale i částečně figurální vyjádření doby, o níž psal. Možné jsou i noční prohlídky, je zde možnost přenocování pro děti mateřinek nebo základních škol. Možné jsou i objednávky jiných skupin.

Nad obcí se nachází barokní zámek, vlastní ho rodina Šimonků, jímž patří i nedaleký Stránov. Zámek je využíván jako penzion.

Reklama

Výběr článků

Načítám