Hlavní obsah

Litoměřice kvetou podobně jako věhlasná Zahrada Čech

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Ještě před nedávnem se to tu hemžilo uniformami, město s vojenskou posádkou bylo omšelé, neradostné, jako osud Karla Hynka Máchy, který tu zemřel. A taky vězňů nasazených za druhé světové války na budování podzemních továren Richard I. a II.

Foto: Vratislav Konečný

Mašinka pro dobrou náladu před kavárnou Káva s párou, doporučuji k návštěvě

Článek

Nemusíte lézt na Radobýl, odkud utíkal Mácha do města upozornit na požár. Stačí vystoupat 200 schodů na věž katedrály svatého Štěpána. Litoměřice máte jako na podnosu.

Zahrada Čech i architektonicky

Panelákový řetěz obepíná město ležící na soutoku Labe s Ohří. Litoměřicím patří neodmyslitelně přídomek Zahrada Čech, tradiční výstavy o zahradnictví a ovocnářství.

Zahrada Čech by se mohla vztahovat i na zachovalou městskou architekturu, která se z věže jeví obzvláště bohatá, od gotiky po okolní barokní stavby na Dómském vrchu.

Opravená průčelí historických domů na Mírovém náměstí, kde se stékají všechny městské cesty. Z nich vyčnívá renesanční dům s baňatou vyhlídkovou věží, od 19. století nazývaný Kalich, dříve se mu říkalo Pod bání. Místnost v báni sloužila údajně měštanostům jako zašívána před jejich ženami, při vínku tu trávili nejednu chvilku.

Dalším pozoruhodným domem je pozdně gotický se dvěma štíty, říká se mu Dvojče, to ale neuvidíte odjinad než z věže. Z náměstí ho kryje renesanční portál.

Nedaleko věže v úzké ulici narazíte na Máchovu světničku, v domě U Vikárky bydlel poslední měsíc krátkého života a v noci z 5. na 6. listopadu tu zemřel.

Město duchovní

Dómský vrch je duchovním centrem města. Kdysi se tu rozkládalo hradiště, kapitulu založil kníže Spytihněv už v 2. polovině 11. století. Diecéze založená 1655 je působivá, rozkládá se kolem velkého náměstí.

Když přivřete oči, uvidíte, jak na tu po žebříku šplhají do školní budovy Páni kluci. Věra Šimková-Plívová natáčela v roce 1975 jeden z nejhezčích dětských filmů v Litoměřicích, scény na motivy Twainova románu Dobrodružství Toma Sawyera se natáčely i na schodišti vedoucí k Máchově soše. Další část filmu přenesli tvůrci do blízkého Levína.

Litoměřice bývaly německým městem, český živel tu byl okrajový, na fotkách z první republiky uvidíte dvojjazyčné nápisy. Za války se město stalo součástí odtržených Sudet, na konci války tu vznikl koncentrační tábor, vězni budovali podzemní továrny pod vrchy Bídnicí a Radobýlem.

Město kvete jako zahrada. Nádherné jsou obnovené parkány v prostoru městských hradeb. Nesou jméno filipínského národního hrdiny Josého Rizala, s nímž se přátelil Ferdinand Blumentritt, ředitel litoměřického gymnázia.

Litoměřice leží před ústím Labe do soutěsky Brána Čech pokračující k Děčínu a do Saska. Vždy se tu dařilo vínu. Nedaleké Žernoseky plodí vynikající hrozny. V bývalém gotickém hradu kromě dalších expozic najdete Svatostánek českého vinařství. Nechci brát nikomu iluzi - svatostánek si představuji jinak, posuďte sami.

Vynikající dojem mám z kavárny Káva s párou, tu vřele doporučuji. Manželé Plíhalovi ji zřídili v budově bývalého nádraží. Před budovou stojí lokomotiva 3625 Krauss München z roku 1897.

Reklama

Výběr článků

Načítám