Hlavní obsah

Líska vyhlásila sbírku pro pomoc Kosence při obnově požárem poničených budov

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanské sdružení Líska organizuje veřejnou sbírku na obnovu budov patřící ČSOP Kosenka ve Valašských Kloboukách na Zlínsku. Historické objekty v prosinci loňského roku zasáhl ničivý požár. Škody přesáhly 1,5 milionu korun, hospodářské objekty museli ochránci přírody strhnout. Nyní potřebují pomoc.

Foto: HZS Zlínského kraje

Požár poničil část budov.

Článek

„Líska pomohla Kosence již během tradičního Valašského jarmeku, kdy se zapojila do prodeje upomínkových předmětů. Výtěžek z prodeje, který činil 3000 korun, tak bude jedním z prvních příspěvků do veřejné sbírky,“ řekla předsedkyně Lísky Iva Koutná.

Lidé mohou finanční příspěvky zasílat na bankovní účet u ČSOB Vsetín, číslo účtu: 248942667/0300. Sbírka potrvá nejméně rok. Lidé mohou přispívat na toto speciální konto, zároveň Líska plánuje vydat dárkové certifikáty, díky nimž přispějí lidé na záchranu tak ojedinělého ekocentra, jakým Kosenka v rámci celé České republiky je.

Kosenka je jedinečným střediskem ekologické výchovy v rámci celého Zlínského kraje i České republiky. Je místem, kde se již několik desetiletí snaží všem věkovým generacím přibližovat tradiční řemesla, lidové tradice i význam péče o přírodu a krajinu. Kosenkovští dobrovolníci se starají o zachování přírody a krajiny v Bílých Karpatech, pořádají osvětové akce a poskytují poradenství pro širokou veřejnost. Jsou partnery řady místních, regionálních i mezinárodních projektů. Navíc letos jejich projekt Ščúrnica, který chrání komplex přes sto let starých jedlobukových a jedlových lesů v Bílých Karpatech, získal jednu z cen za přínos k rozvoji EVVO ve Zlínském kraji.

Líska zvažuje v rámci plánované sbírky i další aktivity, například aukci předmětů nebo výtvarných děl, benefiční koncert nebo výstavu. Sbírkové konto a informace o sbírce budou v následujících dnech zveřejněny také na internetových stránkách www.liska-evvo.cz.

Reportáž z požáru naleznete na tomto odkazu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám