Hlavní obsah

Lipsko má jednu z největších sítí uzavřených pasáží na světě, v pátek bude jejich noc

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostorné a vzdušné, architektonicky úchvatné, plné obchodů a gastronomických nabídek, to je zhruba 30 pasáží, 20 v historickém městském centru Lipska. Vše nákladně a pečlivě zrekonstruováno na ploše jednoho čtverečního kilometru. Prvního září proběhne 8. pasážová noc v těchto nádherných prostorách.

Foto: Specks Hof © LTM - Andreas Schmidt
Článek

Veletržní město

Akce začíná od 18 hodin, otevřeno bude přes 400 obchodů, zúčastní se na 200 umělců a již tradičně přiláká desetitisíce návštěvníků. Některé k nakupování, ale všechny za bohatým zážitkem.

Jižní část Marktplatzu, pasáže a dvory Am Brühl, Mädler-Passage, Speck's Hof & Hansa Haus, Messehof, Petersbogen, Städtisches Kaufhaus stejně jako nákupní domy Galeria Kaufhof a Karstadt lákají programem perfektně skloubeným s architekturou.

Lipsko bylo vždy obchodním městem, leželo na křižovatce „via regia“ a „via imperii“, dvou nejvýznamnějších obchodních cest. Původní Lipzk - „Ort bei den Linden" se postupně vyvinul v jeden z nejdůležitějších trhů, město se stalo v minulém století veletržní metropolí.

Nejlepší je to zažít

Přestože i jiná evropská města mají velké obchodní pasáže (Hamburk, Londýn, Paříž), nikde nenajdete uzavřený komplex v centru města jako v Lipsku. V pasážích se odrážejí různé historické styly.

Nejznámější pasáží je Mädler-Passage (Grimmaische Str. 2-4 ) se svými elegantními skleněnými střechami přivádějícími do pasáže denní světlo a s tradiční sklepní restaurací Auerbachs Keller, kterou navštívil, jak jinak, král německých básníků Goethe.

Obchodník Anton Mädler vybudoval tento turistický magnet, kde to hučí jako v úle, v letech 1912 až 1914 podle předlohy milánské galerie "Galleria Vittorio Emanuele". Nejstarší pasáží je "Speck's Hof" (Reichsstraße 4). Sloužila jako výstavní místo pro koženou galanterii a šperky. Zrekonstruovali ji v roce 1990.

Ale vybere si tu každý, byť by nic nekoupil a jen na chvíli poseděl či postál. Zavírá se o půlnoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám