Hlavní obsah

Lipno Ice Marathon se bude konat již podruhé, tentorát určitě na ledu

Novinky, Adéla Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extrémní závod na sněhu a ledu. Teplota vzduchu klesá až na -20°C, nadmořská výška v místě konání závodu je 729 metrů nad mořem a terén tvoří led a sníh. Takový je Lipno Ice Marathon, jehož 2. ročník se bude konat 11. února v kempu Jestřábí v Černé v Pošumaví.

Foto: Petr Beneš

Lipno Ice Marathon, jedinečný závod přímo na ledové ploše Lipna.

Článek

Lipno Ice Marathon

Lipno Ice Marathon je výjimečný. Nestačí jen umět běhat a vydržet maratonskou vzdálenost 42,195 km. Závodníci vše musí zvládnout i v těch nejtřeskutějších českých mrazech na sněhu a ledu, nebo po souši v bahně, písku, vodě, přes kameny, potoky a mokřady. Součástí celého podniku je i půlmaraton dlouhý 22 km a 10 kilometrová vzdálenost určená pro mladé sportovce.

Letos snad konečně na ledu

Adéla Černá, ředitelka závodu, uvedla: „Loni byla za posledních 42 let nejteplejší zima, a tak jsme museli vytvořit alternativní trať, která vedla po souši. Letos věříme, že konečně poběžíme po ledu, a i neběžci s jakýmkoliv vybavením – brusle, lyže, kite, kolo, jachta si také zazávodí v kategorii freestyle.“

Trasa závodu povede napříč zamrzlým Lipnem. V případě maratonu poběží závodníci z Černé v Pošumaví až do obce Lipno nad Vltavou, kde se trať půlí a vrací zpět do místa startu v kempu Jestřábí. Obdobně je na tom i půlmaraton, který se půlí u Lojzových Pasek, Young guns maraton má svou otočku v Dolní Vltavici. V případě, že by led nebyl stabilní, mají organizátoři připravenou náhradní, bezpečnou, ale zároveň velmi náročnou variantu, která se běžela v rámci prvního ročníku.

První ročník nabídl běžecký extrém

První ročník v únoru 2016 se kvůli extrémně teplému počasí běžel po souši, ale přesto nabídl opravdový běžecký extrém. Lipenská přehrada nebyla zamrzlá, a tak celá trasa vedla po břehu.

Závodníky prověřil především terén, kdy hlavní nástrahy tvořily bahno, sníh, písek, voda, kameny, potoky a mokřady. Mnoho závodníků okusilo ledovou vodu nejenom ve svých botách, ale byli i tací, co celý závod absolvovali bosi. 

Vítězem se stal Martin Gabla, který závod komentoval: „Scenérie závodu je naprosto jedinečná a pohledy na Lipno neopakovatelné.  Závod byl svým sice rovným, ale náročným terénem poměrně „syrový“. Dokonce jsem se několikrát občerstvoval přímo z Lipna."

Nebojte se freestylu!

Hlavní kategorií je již zmíněný běh, další variantou – pokud počasí dovolí – je disciplína Freestyle, která zahrnuje brusle, běžecké lyže, kite, ledovou jachtu, kolo a jejich kombinace. V disciplíně Freestyle si vybere každý, kdo má rád jakýkoliv aktivní pohyb na ledě.

Závod není pro bábovky

Lipno Ice Marathon je výbornou přípravou na jedinečný světový závod Antarctic Ice Marathon. Nyní máte příležitost se na tak náročný závod připravit v domácích podmínkách, které rozhodně nebudou šetřit vás, ale naopak vaši peněženku.

Tradiční součástí těchto zimních podniků je totiž i schopnost přežít v ledových podmínkách a v ceně startovného je zahrnuto i ubytování ve vlastním stanu přímo v lokalitě závodu. Spaní ve stanu na sněhu je samozřejmě dobrovolné a závodník ho nemusí využít, je to však součást závodu především pro ty, kteří to myslí opravdu vážně!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám