Hlavní obsah

Lipno Ice Marathon nabídl krásný běžecký extrém

Novinky, Adéla Černá

Lipno Ice Marathon, který se konal 13. února, je extrémním závodem. Počasí sice letos závodníky nepustilo na zamrzlou plochu Lipna, nicméně trať i maratonská vzdálenost sportovce dokonale prověřila. Mezi největší nástrahy patřily bahno, sníh, písek, voda, rašelina, kořeny, kameny, potoky a mokřady.

Foto: Martina Barnetová

Maratonec Vladimír Riedl se utkal s potokem opravdu o prsa.

Článek

Bahno, sníh, písek, voda, kameny, potoky a mokřady během opravdu „výživných“ 8 kilometrů prověřily závodníky na maratónské a půlmaratonské trati. Závod probíhal za krásného bezvětrného počasí s teplotami okolo bodu mrazu. Přesto mnoho závodníků okusilo teplotu vody prakticky celým tělem.

Alternativní trasa

Organizátoři bohužel nemohli kvůli počasí nabídnout trasu po zamrzlém Lipně, a tak celá trasa vedla po břehu Lipenské přehrady. Vzhledem ke zvedající se hladině musela být trať třikrát přeznačena.

Adéla Černá, ředitelka závodu, k tomu uvedla: „Vodní hladina se zvedla až o 150 cm, takže nám prakticky zmizely pláže, na kterých byl závod původně vyznačen. Tím se terén stal ještě náročnějším.“

Start závodu byl v Černé v Pošumaví. Půlmaraton měl otočku v Lukavické zátoce, maraton v Hrušticích.

Vítěz maratonu šel až na dřeň

Absolutním vítězem Prvního ročníku Lipno Ice Marathonu se stal Martin Gabla v čase 3:39, který napovídá o náročnosti terénu.

„Scenérie závodu je naprosto jedinečná a pohledy na Lipno neopakovatelné. Závod byl sice téměř s nulovým převýšením, ale náročným terénem poměrně „syrový“. Dokonce jsem se několikrát občerstvoval přímo z Lipna,” řekl Martin Gabla.

Maratonskou výzvu pokořila jediná žena

Maratónské trati se nezalekla také jediná žena Renata Horáková, které parťáka na trati dělal nejstarší účastník Jan Dolejš s ročníkem narození 1949. Závodu se zúčastnili také dva borci – Tomáš Zahálka a Lukáš Findeis, kteří absolvovali celý závod bosí.

Tomáš Zahálka se po doběhu vyjádřil, že sice takový extrémní maraton ještě na boso neabsolvoval, ale prý se to „dalo“. Závod absolvovali také dva borci na kole v kategorii freestyle (zdolání trati s jakýmkoliv prostředkem). Kolo ovšem nebylo výhrou, a tak i výsledný čas jediného dokončivšího byl horší než nejlepší běžecké.

Vítězi jsou všichni, kteří závod absolvovali

Závod byl opravdu náročný, účastníci obou tratí si jej však velmi pochvalovali. Pořadatelům závodu se podařilo připravit opravdu jedinečnou trať.

„Okolní scenérie, panenská příroda a šumavský ráz krajiny byly pro mě neopakovatelným zážitkem. Něco podobného jsem zatím za svou bohatou běžeckou kariéru neabsolvoval a rád se sem vrátím,” prohlásil jeden z běžců, Vladimír Riedl. Ten má za sebou opravdu náročné soutěže nejen v Čechách, ale i v zahraničí. „Účastnil jsem se různých typů Spartan Race, jeden obzvlášť náročný jsem běžel třeba ve Vermontu. Lipno Ice Marathon, který jsem absolvoval dnes tady, nemá v ČR obdoby,” dodal bezprostředně po závodu Riedl.

Bude další ročník?

„Ano!” odpovídá na nejčastěji položenou otázku Adéla Černá. „Závod budeme pořádat i příští rok a věříme, že snad již konečně na ledu. Byl to obrovský zážitek a děkujeme všem běžcům, kteří se postavili naší výzvě,” dodala závěrem ředitelka závodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám