Hlavní obsah

Limonádový Joe, paní Fantomasová a také česká premiéra hry V rytmu tanga míří do Dobrušky

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První dubnovou středu odstartuje v Dobrušce šestý ročník přehlídky amatérských divadelních souborů za účasti spolků Tyl z Rychnova nad Kněžnou, Kačenka z Deštného v Orlických horách a Vicena z Ústí nad Orlicí.

Foto: město Dobruška (archiv)

Naše paní Operetka na minulém ročníku Šubertovy Dobrušky.

Článek

Název přehlídky Šubertova Dobruška je spojen se jménem dobrušského rodáka Františka Adolfa Šuberta, který patřil mezi nejvýraznější postavy české národní kultury druhé poloviny 19. a počátku 20. století a v roce 1883 byl jmenován ředitelem Národního divadla.

Na úvod přehlídky se 6. dubna na pódiu Společenského centra Kino 70 v Dobrušce představí divadelní spolek Tyl z Rychnova nad Kněžnou s notoricky známým Brdečkovým příběhem Limonádový Joe.

Před očima divadelních příznivců se tedy znovu odehraje děj z prostředí divokého západu, kde se v místním baru scházejí kovbojové, honáci dobytka i různí dobrodruzi a podnikavci. Proudem teče nejen whisky, ale samozřejmě také známá kolalokova limonáda.

Pro obnovený divadelní soubor Tyl je koňská opera Limonádový Joe, poprvé hraná v listopadu loňského roku, v pořadí druhým představením a tentokrát nasadili rychnovští ochotníci laťku opravdu hodně vysoko. Pozvali si totiž živou kapelu, která celé divadlo provází a umocňuje divadelní zážitek.

Režisér Josef Koráb k rychnovskému nastudování poznamenal: „Nejlepší divák je smějící se divák,” a tak se mají ti, co přijdou do hlediště v Dobrušce, určitě na co těšit.

Jako druzí na přehlídce 13. dubna vystoupí amatérští divadelníci ze spolku Kačenka z Deštného v Orlických horách s kusem Paní Fantomasová se zlobí aneb Zločin v Muzeu čerstvého umění, což je ztřeštěná krimikomedie o jednom manželském sporu, který může vyřešit jedině loupež. Cílem "souboje" Fantomase a Fantomasové v režii Elišky Kollárovičové se stává jediný exemplář vzácné poštovní známky Zelený Mauricius, zrovna vystavený v muzeu vedeném ředitelkou Zlatanou Platinovou. Kdo známku získá, ten zvítězí.

Šestý ročník Šubertovy Dobrušky uzavře hra V rytmu tanga v nastudování ochotníků ze spolku Vicena z Ústí nad Orlicí, které je českou premiérou díla Isabelly de Toledo.   

Hra V rytmu tanga je hrou o touze žít, hrou o lásce a věrnosti až za hrob, ale i o nevěře a zklamání. Je to hra něžná i hořká, která diváka strhne svým silným příběhem nebo mine jeho představu, se kterou na představení přišel. Tak to ale v životě chodí... a hra V rytmu tanga je hrou o životě.

Všechna představení začínají v 19.30 hodin. Pro divadelní příznivce jsou na Informačním centru v Dobrušce v prodeji abonentky v hodnotě 200 korun, vstupenky na jednotlivá představení stojí 80 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám