Hlavní obsah

Lidé v Karviné si stěžují na kácení stromů ve městě

Novinky, Milan Haluška

Kácení stromů je běžné v mnoha městech, ať už z důvodu probírky zeleně, budování inženýrských sítí nebo bezpečnosti. Karvinské radnici se od občanů množí stížnosti na kácení stromů ve městě.

Foto: Milan Haluška
Článek

Lidé často píší, že strom v jejich ulici byl zdravý a nebyl tak žádný důvod jej pokácet. To ovšem vyvrací mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.

„Kácíme výhradně a pouze v případě, že stromy jsou napadeny chorobou a plísněmi. Také se dělají probírky, což znamená, že je třeba vytvořit prostor pro hodnotnější dřeviny tam, kde byla výsadba těsně u sebe. Může jít také o hygienické důvody – nadměrné stínění například u obytných domů. Posledně jmenované důvody jsou jen v jednotkách procent, převažují důvody zdravotní. Lidé nám ovšem stále volají, neboť mají pocit, že žádné problémy nevidí a tudíž jsou stromy zdravé. Je to každoroční problém,“ sdělila.

Město má podle mluvčí navíc vyřízena i veškerá povolení, platí i v případě, kdy se do kácení pustí i firmy nebo jiní majitelé pozemků.

„Do konce vegetačního klidu zbývá pár dní, takže i některé firmy nechaly práce na poslední chvíli a po městě je to vidět. Na každé kácení musí být dvojí povolení a zásadní a jasné důvody, jinak kácet nelze,“ doplnila mluvčí.

V současnosti také běží zahradnické práce v prostoru nového prostranství mezi magistrátem C, spořitelnou a kostelem sv. Marka v centru. Nové stromy pak bude město vysazovat na jaře.

„Už jsme informovali  o rododendronech (Stromy pro Karvinou – anketa). A postupně zahradnické firmy vysazují i květiny – na pěti místech ve městě pokvetou krokusy, tulipány a narcisy,“ uzavřela mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám