Hlavní obsah

Lidé s dětskou mozkovou obrnou si užili sportovní pobyt v Nymburku

Novinky, Petr Novák

Občanské sdružení DMO Pobyty má za sebou další akci, kterou se snaží zpříjemňovat život lidem s dětskou mozkovou obrnou (DMO). Týden od 30. června do 7. července strávilo 15 lidí s DMO ve Sportovním centru Nymburk.

Foto: archiv DMO Pobyty o. s.

Klienti měli možnost zaplavat si v bazénu.

Článek

Účastníci přijeli z celé ČR, například z Prahy, Brna, Chotěboře, Prostějova či Mladé Boleslavi, kde má pořádající sdružení své sídlo. Výrazná většina klientů je odkázána na invalidní vozík. Proto – stejně jako na všech pobytech, které sdružení pořádá – měl každý klient po celou dobu k dispozici svého osobního asistenta, který se 24 hodin denně staral o jeho potřeby.

„Klient je se svým asistentem prakticky neustále, bere ho jako kamaráda,“ říká předsedkyně sdružení Katka Maxová, jež sama dětskou mozkovou obrnou trpí a již řadu let pomáhá lidem podobně handicapovaným.

Jak napovídá místo konání, letošní letní pobyt byl zaměřený především na sport. Účastníci si mohli například vyzkoušet jízdu na kole s ručním pohonem (handbike), zhlédnout přednášku paralympijských sportovců o sledge hokeji nebo si zahrát stolní tenis. K dispozici měli rovněž velký plavecký bazén i menší bazén s teplou vodou a vířivkou. Čekal je také taneční večer v havajském stylu, který připravila Mariana Šelemberková z organizace Medvídek Dáda.

Vyvrcholením pobytu byly sportovní hry, kde klienti soutěžili například v hodu míčkem nebo jízdě zručnosti. Dále mohli během pobytu využít masérských, kadeřnických a kosmetických služeb nebo formu terapeutických cvičebních technik zvanou Vojtova metoda. Součástí pobytu byl i celodenní výlet do Poděbrad po cyklistické stezce.

A jak hodnotí pobyt klienti? „Líbila se mi vířivka, cvičení a různé hry. Také jsem ráda za to, že jsem tu poznala nové kamarády,“ uvedla jedna z klientek. „Nejvíce mě zaujal velký plavecký bazén. Plavání je mým koníčkem, už v minulosti jsem se zúčastnil několika soutěží v různých plaveckých disciplínách,“ dodal nejmladší z účastníků, dvacetiletý Honza Marek z Brna.

Pobyt by se nemohl uskutečnit bez dobrovolné práce asistentů, finanční pomoci sponzorů a spolupráce s několika dalšími organizacemi. „Všichni si zaslouží velké poděkování, neboť bez nich bychom nedokázali pro klienty podobné akce organizovat,“ říká Katka Maxová, která rozhodně nebude po zbytek léta zahálet. Pobyt v Nymburce sice skončil, ale Katka již teď se svým týmem připravuje podzimní pobyt, který se uskuteční od 4. do 11. listopadu v lázních ve Vráži u Písku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám