Hlavní obsah

Lidé mohou v Krnově opět přivítat sv. Martina

Novinky, Tomáš Gaudek

Svatý Martin, hlavní patron krnovské farnosti, zavítá v neděli 10. listopadu dopoledne již tradičně ke kostelu v centru Krnova, který nese jeho jméno.

Foto: Tomáš Gaudek
Článek

„Nejen pro potěšení dětí přijede opět na bílém koni, a to na prostranství před kostelem sv. Martina, kde ho může veřejnost přivítat zhruba v 11.15 hodin. Příjezdu bude předcházet poutní mše, která začne v 10.00 hodin,“ popisuje za organizátory Ludmila Čajanová s tím, že hlavním celebrantem bude krnovský rodák Martin Šmíd.

„Hudební doprovod obstará Krnovský chrámový sbor s orchestrem pod vedením Václava Mičky, kdy zazní Missa antiqua od Wolframa Menschika,“ uvedla Ludmila Čajanová.

Také letos se účastníci pouti mohou těšit na poutní perníčky, které jsou zdobeny ženami z farnosti. „Chybět nebude ani horký čaj a ochutnávka svatomartinského vína. Po slavnosti bude pro veřejnost otevřena také kostelní věž,“ dodala Ludmila Čajanová.

Martin se narodil v roce 316 ve městě Sabaria v římské provincii Pannonia, dnešní Szombathely v Maďarsku. Jako syn tribuna římské armády byl předurčen k tomu, aby vstoupil do armády. Kolem roku 334 byl přidělen k posádce v Gaul, dnešní Amiens ve Francii.

Podle legendy svatý Martin, ještě jako voják, potkal promrzlého žebráka. Mečem rozetnul svůj plášť a jednu polovinu mu daroval. Následující noc se mu zjevil Kristus, který byl oděný do poloviny jeho pláště.

Po propuštění z armády svatý Martin žil deset let jako poustevník a později se stal biskupem, když předtím založil zřejmě nejstarší klášter v západní Evropě. Zemřel v roce 397 a je patronem vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů, přičemž nejčastěji bývá zobrazen právě na koni s půlkou pláště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám