Hlavní obsah

Lichtenštejnský kníže dnes navštívil Olomouc

Novinky, Karel Kavička

Lichtenštejnský kníže Hans-Adam II. se svými dvěma bratranci dnes zavítal do Olomouce.

Foto: Karel Kavička

Přivítání knížete v arcibiskupské rezidenci

Článek

Setkal se s představiteli kraje i města a zahájil v Arcidiecézním muzeu mezinárodní konferenci věnovanou působení Lichtenštejnů v Českých zemích. Pak byl hostem olomouckého arcibiskupa Mons. Jana Graubnera, který vzácnou návštěvu pozval do arcibiskupské rezidence na oběd.

Rod Lichtenštejnů měl na Moravě značné jmění a zanechal zde svým několikasetletým působením hlubokou stopu. Lichtenštejnové rozvíjeli svá panství, zaměstnávali na nich mnoho lidí.

Budovali nejen honosná sídla, ale také vzorná hospodářství, školy, lázně, továrny. Rozvíjeli i turistický ruch. V Jeseníkách postavili chatu Ovčárnu a Švýcárnu, na Kralickém Sněžníku kamennou rozhlednu.

Včera navštívil kníže rodový hrad ve Šternberku. Kastelánka hradu Helena Gottwaldová po prohlídce hradu prohlásila: "Je to velmi šarmantní a urostlý muž. Žádná nadřazenost, ale otevřenost k lidem".

V pátek - poslední den návštěvy zavítá do Velkých Losin, kde jeho otec založil známou továrnu na výrobu ručního papíru.

Návštěva nejvyššího představitele Lichtenštejského knížectví vyvolává všude velký zájem, setkání s ním jsou plná noblesy. Kromě Šternberka vlastnil rod také zámek v blízkém Plumlově a měl tak v držení i město Prostějov.

Kníže navštívil Moravu poprvé v 80. letech minulého století. Projevil lítost nad tím, že se těchto dnů, ale také nových poměrů u nás, nedožil jeho otec. Ten byl přesvědčen, že ke změnám u nás určitě dojde. "Pro mne je obvzvláště velikou radostí, že k nim došlo tak mírnou cestou". 

Reklama

Výběr článků

Načítám