Hlavní obsah

Liberecký šampionát ve speciálních tancích slibuje úžasnou podívanou

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do libereckého centra Babylon se o víkendu 8. až 10. června sjede více než tisíc nejlepších tanečníků ve speciálních párových tancích z celé země.

Foto: Petr Krupička
Článek

Ti zde budou v rámci soutěže Dance Life Tour 2012 bojovat nejen o tituly mistrů České republiky, ale zároveň o nominace na mistrovství světa v latino show a special couple dance, které proběhne počátkem listopadu také v Liberci, a to již počtvrté.

A v jakých tanečních odvětvích se tedy bude soutěžit? „Především v populárních a moderních párových tancích jako například salsa, bachata, merengue nebo argentinské tango a v disciplínách, které používají techniku těchto tanců. Soutěžit se bude celkem v 30 disciplínách zaměřených právě na latino tance a tance jim podobné. Nejkvalitnějšími disciplínami budou určitě párová salsa, bachata a latino show, což je efektní show zpracování určitého tance nebo tématu. V loňském roce bylo nejobsazenější kategorií latino show sólo juniorů, kde jsme měli 33 soutěžících,“ informovala Lenka Jiráňová z tanečního klubu Enliven Centre Česká Lípa, který je novým pořadatelem tohoto mistrovství.

„Naše škola se již několik let věnuje latino tancům, především latino show, a to od dětských věkových kategorií až po seniorské,“ dodala vedoucí klubu, k jehož největším soupeřům patří ostravský K+K labyrint a chomutovský Stardance. „S těmito kluby se utkáváme i na mezinárodních soutěžích, kde se nám v loňském roce podařilo vybojovat stříbro na světovém šampionátu v Liberci a titul vicemistra světa v kategorii Master Showcase.“

Mistrovství ČR ve speciálních tancích, které bude probíhat v atraktivních prostorách Kongresového centra a hotelu Babylon v Liberci, začne každý den v 10 hodin a tančit se bude až do večerních hodin. Nejpočetněji zde budou zastoupeny disciplíny Latino show a Salsa.

„Historicky máme v republice pět neúspěšnějších tanečních klubů, kterými jsou Stardance Chomutov, K+K Labyrint Ostrava, TAPŠ Ilma Turnov, Paul-Dance Jilemnice a Pierroforte Ostrava. Každý se specializuje na jinou část disciplín našeho širokého spektra, zároveň to jsou kluby, které mají nejvíce latino tanečníků. Ale určitě přijedou i další silné kluby, které se budou chtít prosadit, možná právě na úkor někoho z této velké pětky. Základna tanečníků v našich disciplínách totiž rok od roku stoupá,“ doplnil informace Jiří Paulů, předseda poroty této soutěže.

Vítěze mistrovství České republiky a samozřejmě několik dalších tanečníků v pořadí čeká nominace na mezinárodní soutěže. Jen v letošním tanečním roce, který je stejný jako školní rok, se uskuteční čtyři mezinárodní soutěže IDO (International Dance Organization), kde čeští reprezentanti mohou bojovat o tituly mistrů světa, Evropy a vítězů světového poháru.

„České taneční skupiny jsou na těchto mezinárodních soutěžích doslova na špičce, a to zejména ve formačních disciplínách a disciplínách latino show, odkud pravidelně vozí tituly mistrů světa. Z tohoto pohledu můžeme dokonce říci, že jsme jednou ze zemí, která udává těmto disciplínám směr,“ řekl Jiří Paulů.  

Reklama

Výběr článků

Načítám