Hlavní obsah

Lhotákova reedice (nejenom pro děti)

Novinky, Miroslav Moravec

Svého času byla knížka Na suchu a ve vzduchu určená mládeži od deseti let, nyní po ní nejspíše nejraději sáhnout děti dětí původních čtenářů – milovníci a sběratelé díla jedinečného českého malíře a grafika Kamila Lhotáka. Kniha Na suchu a ve vzduchu má story, příběh, jak se dnes moderně říká.

Foto: Miroslav Moravec
Článek

Prvně totiž vyšla v roce 1940, dnes o 78 let později, a to díky spolupráci Spolku přátel Kamila Lhotáka a nakladatelství Globus Internacional, které ji zařadilo do své edice Miraculum Octavum Mundi.

Obrovskou zásluhu na jmenované reedici má i obdivovatel, spolupracovník a později také přítel Kamila Lhotáka, básník Karel Sýs. Ten se s Mistrem Lhotákem osobně seznámil v roce 1969, kdy vydal soubor poezie Newton za neúrody jablek, ve které Kamilu Lhotákovi, okouzlen jeho tvorbou, věnoval jednu z básní. Vzhledem k tomu, že oběma tvůrcům kolovala v žilách stejná krev, našli v sobě brzy zalíbení, což zanedlouho neslo ovoce v podobě Sýsových dalších knih, ilustrovaných Kamilem Lhotákem.

V roce 1976 lovec informací Karel Sýs objevil v jednom z pražských antikvariátů unikát – jmenovanou knížku, napsanou a ilustrovanou Kamilem Lhotákem, která vyšla v onom čtyřicátém roce. Potěšený autor, tohoto vydání nemaje ani ve své knihovně, ji podepsal a věnoval Sýsovým synům Pavlovi a Davidovi, tehdy šestiletému a teprve měsíčnímu.

Dnes oběma klepe na dveře pátý křížek a i oni byli nadšeni novým vydáním v roce 2018. Za oněch 78 let uteklo ve Vltavě spousta vody. Změnil se svět i technika, především ta dopravní, jenž byla celoživotním Lhotákovým námětem. Snad právě i proto jsou dodnes jeho romantické malby a kresby mimořádně sběratelsky oblíbené.

Skvělý vydavatelský počin

Současné vydání se od původního liší formátem, který Lhotákovou práci povýšil na bibliofilii s odpovídajícím papírem, grafickou úpravou i tiskem. Vydavatelův záměr je jasný – publikace je především určena sběratelům Lhotákova díla, kteří kromě jeho výtvarných prací shánějí i autorovy knihy a vzpomínky. Až se všímavý čtenář pozastaví nad tím, proč třeba náklad, nebo alespoň jeho určitá část s vloženou grafikou nebo autorským listem či faksimile, není číslován.

Jazyk a styl autorova vyprávění zůstal zachován k dobru věci, neboť Kamil Lhoták byl nejenom výtečným ilustrátoren, ale i skvělým vypravěčem. Jeho text, původně určený malým čtenářům, psaný milým a stravitelným slohem, uvádí do historie a začátků cyklistiky, přechází k automobilismu a přes balony a vzducholodě se dostává až k letadlům.

Knížka patří do série autorovy literární tvorby série Kolo, motocykl, automobil, Balon, křídla, vrtule, Z dějiny ponorky, torpéda a potápěcích přístrojů.

Již obálka vyvolává nadšení a bezesporu by stála za zapaspartování. Akvarel se vzduchoplavci, představujícími svůj balon široké veřejnosti, otevírá hotový ilustrační poklad, který je v knížce ukryt: Na osm desítek pérovek nejenomže skvěle text ilustruje, ale i vyvolává přání, moci si tak některou z nich vyzdobit pracovnu, byt či jiný interiér.

Nic není nemožné, neboť Miraculum Octavum Mundi souběžné s bibilofilií Na suchu a ve vodě nabízí opět ve spolupráci se Spolkem přátel Kamila Lhotáka sérii finančně přijatelných číslovaných faksimile vybraných Lhotákových ilustrací, včetně razítka Lhotákova podpisu a se slepotiskem emblému Spolku coby záruky pravosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám