Hlavní obsah

Letošní rok v Muzeu Kroměřížska byl jedním slovem dobrý, říká ředitel Jiří Stránský

Novinky, Robert Rohál

Několik výstav nabízí v posledních dnech roku Muzeum Kroměřížska sídlící na Velkém náměstí v Kroměříži. Celkově dobrá byla rovněž letošní návštěvnost, přičemž série dalších zajímavých výstav bude pokračovat i v roce následujícím. V rozhovoru to potvrdil ředitel muzea ing. Jiří Stránský.

Foto: archiv Jiří Stránský

Ředitel Muzea Kroměřížska ing. Jiří Stránský.

Článek

Co může v čase adventním nabídnout Muzeum Kroměřížska?

Už při příchodu k muzeu je k vidění velký mechanický betlém v podloubí. V muzeu jsou nazdobené stromečky a vánoční tabule dle aktuálních trendů. Navštívit můžete i dílnu, ve které si nazdobíte vánoční baňky, které si můžete v muzeu zakoupit a potom pověsit doma na stromeček. Běží tu i program pro školní děti Putování za vánoční hvězdou. S Vánocemi určitě ladí i velká výstava Krásou a vůní oděná – velká sbírka flakonů a toaletního skla, ale i šperky, malované hedvábné šátky a historické šaty či výstava Čokoládové pokušení, kde si můžete připravit a sníst populární cukrovinku „cake pops“.

Kdybyste měl zhodnotit letošní rok, jaký byl a co všechno Muzeum Kroměřížska návštěvníkům nabídlo?

Jedním slovem dobrý. Udrželi jsme vysokou návštěvnost a pestrou nabídku. Výstavy, programy pro školy, tvořivé dílny, konference. Nabídku pro školy jsme rozšířili i do Rymic, kde nově probíhaly programy s tématem včelařství. Vedle již dvaadvacátého ročníku konference Židé a Morava jsme zorganizovali spolu s jinými institucemi konferenci k výročí konce druhé světové války na Kroměřížsku.

Jaká byla návštěvnost, na co lidi chodili nejvíc?

Předpokládáme, že do konce roku dosáhneme návštěvnosti kolem dvaasedmdesát tisíc návštěvníků. Na špici je bez konkurence „akční“ výstava Hry a klamy s osmi tisíci a za ní se šesti tisíci výstava Peklo s princeznou - kostýmy z pohádky, která se natáčela i v Kroměříži. Jsme rádi, že naše speciální programy pro školy navštívilo téměř pět tisíc dětí.

Jak je to s otevírací dobou do konce roku?

Zavřeno máme jen na Štědrý den 24. prosince a na Boží hod 25. prosince. Na Silvestra máme otevřeno do patnácti  hodin a na Nový rok 1. ledna je zavřeno.

Co nabídne Muzeum Kroměřížska v příštím roce? Co chystáte?

Tak snad jen heslovitě. Začneme výstavami s vazbou na Kroměříž – přehlídka prací Spolku přátel výtvarného umění Kroměřížska a Základní umělecké školy Kroměříž. Pro školy připravujeme programy Pradědeček po škole a Jak žít s handicapem.

V sezóně si připomeneme devadesát let kroměřížského rodáka, spisovatele a scénáristy, Miloše Macourka a jeho spolupráci s Adolfem Bornem – výstava Mach a Šebestová a spol. Přitažlivý bude jistě FENOMÉN MERKUR – velká výstava této geniální stavebnice ze soukromé sbírky Jiřího Mládka. Velice zajímavá bude výstava fotografií atomového fyzika Petera Kozmy NEZNÁMÉ SVĚTY, která dá nahlédnout do nitra hmoty.

Reklama

Výběr článků

Načítám