Hlavní obsah

Letošní Noc vědců překonala návštěvnický rekord

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Noc vědců 2015 zasvěcená tématu světla překonala loňský rekord v návštěvnosti i letošní odhady.

Foto: Techmania Science Center

Národním koordinátorem Noci vědců byla i letos plzeňská Techmania Science Center.

Článek

Páteční program 25. září na více než pěti desítkách míst po celé České republice navštívilo přes 42 tisíc návštěvníků všeho věku.

„Velmi nás těší, jak zájem o vědu a techniku rok od roku roste, a to jak na straně návštěvníků, tak na straně organizátorů. Na druhou stranu řada organizátorů se musela potýkat s tím, že se jejich prostory ocitly na hranici své kapacity a lidé třeba stáli dlouhé fronty,” uvedla národní koordinátorka Noci vědců Hana Královcová z Techmania Science Center v Plzni.

Největší počty dětí i dospělých zaznamenali v Pevnosti poznání Olomouc, na Masarykově univerzitě v Brně a ve Hvězdárně a planetáriu Brno. Tady se kromě projekcí filmů s vesmírnou tematikou snědlo 8 litrů červů, vypustilo 1800 nafouknutých balonků, rozdalo 2500 placek "žereme vesmír" a vypily 2 bečky speciálního piva.

Nadšení ovšem byli i nováčci, kteří se k Noci vědců letos připojili poprvé. Například na FIT VUT v Brně byl největším lákadlem simulátor dopravního letounu. Jako vůbec první si ho vyzkoušela babička, která přišla se dvěma vnuky, jejichž touhou je stát se piloty. Ovšem kluci se do simulátoru dostali až po babičce.

Na Gymnáziu F. M. Pelcla v Rychnově nad Kněžnou už hodinu a půl po zahájení došly vstupenky, takže další počítání návštěvníků vyřešili organizátoři rozdáváním šatnových bloků. Celkem jich nakonec napočítali 741.

Také na Základní škole Vsetín, Sychrov si svou premiéru v rámci Noci vědců velmi pochvalovali. „Proběhla skvěle a bez zádrhelů. Účast 37 lidí byla téměř na hranici našich možností, jelikož akce probíhala ve třídě, kde je  35 míst. Program z velké části zajistili sami žáci školy,” informovala učitelka Jaroslava Ševčíková.

Národní koordinátor Noci vědců, plzeňské Techmania Science Center, letos pozval návštěvníky do budovy Gymnázia Luďka Pika. „Přišlo jich 1041 a velký  úspěch sklidily nejen přednášky a workshopy, ale i závěrečná Ohnivá show,” bilancuje vedoucí návštěvnického provozu Techmanie Kateřina Techlová.

Hlavním mediálním partnerem Noci vědců bylo Rádio Junior. V průběhu pátečního večera vysílalo živý tříhodinový maraton přímých vstupů z jednotlivých míst Noci vědců, rozhovory s osobnostmi ze světa vědy a techniky a další tematické pořady.

Noc vědců je projekt Evropské komise a jejím posláním je popularizace vědy a techniky. Má podobu několika stovek festivalů vědy po celé Evropě a koná se každoročně poslední pátek v září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám