Hlavní obsah

Letošní Nepálské dny v Brně přinesou zajímavé přednášky i výstavy

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepálské dny v Brně jsou již tradicí. Každoročně v prvních měsících roku zvou na přednášky, besedy i další doprovodné akce. Tentokrát se konají v únorových dnech. První z nich zahajuje 2. 2. v přírodním areálu Na Zlobici u Lipůvky.

Foto: archiv Josef Zítka
Článek

Česko-nepálská společnost vznikla v Brně v roce 2002 (tehdy jako Česko-nepálský spolek). Od roku 2003 připravila ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně řadu výstav, přednáškových cyklů, přednášek a výtvarných dílen s nepálskou tematikou.

Zlobice náleží také k tradičním místům konání, a v průběhu roku se Nepálské dny konají na více místech u nás. V roce 2007 Česko-nepálská společnost představila naopak v Káthmándú fotografickou výstavu Nástroje lidové hudby České republiky ze sbírky Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici.

Úvodní přednáška Stanislava Směji s názvem Kamínky z vrcholů začíná v sobotu 2. 2. ve 14 00 Na Zlobici. Stejně jako všechny následující je doplněna projekcí fotografií a filmů. 

Další se konají jako vždy v přednáškovém sále Technického muzea v Brně, Purkyňova ulice 105, začátky vždy v 16 hodin. 9. února se o své zážitky z Přeletu Annapurny na rogale podělí Jiří Zítka. Dalibor Lebloch zvolil jiný dopravní prostředek, a tak: Na kole kolem Annapurny (10. 2.). O Sjezdu na lyžích ze Severního sedla Manaslu bude vyprávět Pavel Bém 13. února. Deset dní poté představí Marek Jelínek další přibližovadlo za stejným cílem: Na koloběžce k Annapurně (23. 2.). Petr Hošťálek jako poslední z přednášejících 24. února – Nepálem na enfieldech.

Součástí Nepálských dní je několik výstav. Po Nepálu netradičně – Výstava fotografií cestovatelů, kteří zvolili různé typy aktivit v Nepálu, nejen klasický treking nebo horolezectví. Moravská zemská knihovna, foyer 2. patro, Kounicova 65 a, od 4. 2. do 8. 3. Otevřeno pondělí – pátek 8.30 – 22 hodin, sobota 9 – 17 hodin.

Nepál – šerpové a Šerpové - Masarykův onkologický ústav, Žlutý kopec 7, Brno, od 7. 2. do 5. 3. Vernisáž s besedou a promítáním 7. 2. v 15.30 hodin

Nepál – nástroje lidové hudby – fotografie Taťány Slavíkové a Jiřího Šopfa - Knihovna Jiřího Mahena, Starý Lískovec, Kurská 1. Od 12. 2. do 13. 3., otevřeno pondělí a čtvrtek 10 – 12 a 13 - 18, středa 13 – 18 hodin, úterý a pátek zavřeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám