Hlavní obsah

Letošní běh do vrchu na Andrlův chlum absolvovalo rekordních 138 závodníků

Novinky, Stanislava Dvořáková

TJ Jiskra Ústí nad Orlicí - oddíl atletiky uskutečnil v sobotu 3. ledna 42. ročník již tradičního běhu do vrchu na Andrlův chlum pro všechny aktivní zájemce bez rozdílu věku.

Foto: Stanislava Dvořáková

Start tříčlenné skupiny nejstarších závodníků běhu do vrchu na Andrlův chlum.

Článek

Lednové ráno po mnoha letech bez deště navodilo příjemnou atmosféru pro kondiční prověrku zdatnosti žáků až po veterány.

Fyzickou kondici si zájemci prověřili na trase měřící necelé 2 km se startem u restaurace Mendrik a cílem na Andrlově chlumu. Vzhledem k převýšení 222 metrů se závod začínal při teplotě +2°C na zelené louce a končil v zimní podobě se sněhem a ledem.

Optimální počasí přivedlo na start zatím nejvyšší počet 138 závodníků.  Závodilo se v tříčlenných skupinkách s intervalovým odstupem 1 minuty. Startující byli hodnoceni v devíti věkových kategoriích: žáci a žákyně, junioři, muži A do 39 let, B do 49, C do 59 a D nad 60 a ženy A do 35 a B nad 35 let.

Závod byl odstartován v 10 hodin, kdy první trojici tvořili tři nejstarší závodníci, mezi které patřil Jiří Soukup (nar. 1927) z Hradce Králové, Otakar Svatoš (nar. 1934) z České Třebové a Jindřich Bielčík (nar. 1940) z Lichkova.

Protože ing. Jiří Soukup svou desetinásobnou účastí se stal nestorem této atletické akce, byly mu položeny otázky týkající se jeho nezdolné aktivity a tak přiznal řadu svých úspěchů. Od mládí je všestranným atletem, běhal i maratóny. Věnoval se také jezdeckému sportu, kde byl v reprezentačním družstvu moderního pětiboje.

V současné době mimo běhu plave s otužilci. 26. prosince se účastnil Memoriálu Alfréda Nikodéma ve Vltavě u Národního divadla v Praze. Zároveň prozradil, že 4. ledna se chystá na zimní plavání v Hradci Králové.

Další zasloužilou závodnicí byla Miloslava Keprtová z České Třebová, která při letošním devatenáctém startu skončila mezi 11 závodnicemi na 6. místě s časem 19:13,5.

Nejmladším závodníkem byl osmiletý Pavel Šumpík z Holic, který trasu zdolal za 19:26.6.

Ihned po skončení závodu byly vyhlášeny výsledky jednotlivých kategorií. Mezi 14 žáky na 1. skončil Tomáš Chlup z Lanškrouna 13:01,7 před Lukášem Elčknerem z Cyklo Bendl a Jonášem Koditkem z Ústí nad Orlicí.

Mezi 10 žákyněmi byla první Štěpánka Hojková z Holic 15:54,1 před Vendulou Stránskou z Ústí nad Orlicí a Janou Kovářovou z České Třebové

Mezi 10 juniory byl první Vojtěch Vondra 10:59,4 před Patrikem Vebrem, oba z Ústí nad Orlicí a Martinem Duškem ze Žamberka.

Mezi 11 ženami B zvítězila Jana Matyášová z D. Dobrouče 12:44,9 před Markétou Černou a Markétou Pirklovou, obě z České Třebové.

Nejlepší čas z 9 žen A měla Michaela Stránská 11:42,0 před Adélou Stránskou, obě z České Třebové, a Martinou Vévodovou z Perné.

Mezi 12 muži D zvítězil Miroslav Krupička 13:01,3 z Ústí nad Orlicí před Pavlem Rábem z České Třebové a Františkem Hájkem ze Stolan.

Mezi 9 muži C Aleš Stránský 11:15,7 před Romanem Buriánkem, oba z České Třebové, a Miroslavem Rautenkrancem z Vysokého Mýta.

Mezi 10 muži B Miloš Kratochvíl  09:33,0 z Pardubic před Martinem Vackem z ČT a Petrem Macháčkem ze Sport Bartu.

Mezi 53 muži A celkově nejlepší čas závodu měl Pavel Hrdina 09:15,0 z Perné. Zvítězil podruhé a zlepšil se o 20 vteřin. Další byl Daniel Hájek z Poličky a Josef Doleček z Ústí nad Orlicí.

Reklama

Výběr článků

Načítám