Hlavní obsah

Letos v létě se zájemci pětkrát vydají na pěší výstup na Lysou horu s průvodcem

Novinky, Vendula Foldyna

V pěti termínech se letos v létě mohou vydat turisté na komentovaný výšlap na královnu Beskyd Lysou horu. Pod vedením zkušeného průvodce účastníky čeká hned několik zastávek, na nichž se seznámí nejen s místní přírodou, ale také s historií.

Foto: Vendula Holendová

Za dobré viditelnosti se turisté na vrcholu Lysé hory pokochají výhledem na Malou Fatru a tatranské štíty.

Článek

Beskydské informační centrum pořádá tyto vycházky již čtvrtým rokem a jsou mezi milovníky turistiky oblíbeny. „V tomto roce vyrazíme 1. a 22. července, 12. a 26. srpna, posledním termínem pak bude sobota 13. září. Sraz máme vždy v 8.30 hodin u lanového centra Opičárna v Ostravici. Cena jednoho výstupu činí 50 korun, děti do šesti let neplatí nic,“ uvedla Dagmar Janovská, vedoucí pobočky Beskydského informačního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí.

Trasa je určená pouze pro fyzicky zdatnější výletníky, má totiž převýšení 700 metrů a její zdolání trvá dvě až tři hodiny. Na sedmi zastávkách průvodce seznámí členy výpravy s historií, pověstmi spjatými s Lysou horou či chatami na špičce tohoto třetího nejvyššího vrcholu v České republice. Odměnou za tuto náročnou cestu je pro výletníky úchvatný výhled, který za dobré viditelnosti sahá až na Malou Fatru a tatranské štíty.

Zájemci o tento netradiční výlet se hlásí nejpozději jeden den před výstupem do 12 hodin. „Počet míst ve skupině je omezen, proto je lepší zarezervovat se na emailové adrese janovska.dagmar@beskydy-info.cz. Po předchozí domluvě však můžeme připravit také individuální termín,“ doplnila Dagmar Janovská.

Autobusem na Lysou horu

Zoufat nemusejí ani ti, kterým zdravotní stav nebo fyzická kondice nedovolí vystoupit na vrchol pěšky. Každou středu a pátek se totiž mohou nechat vyvést nahoru autobusem, který vyjíždí v 8.30 hodin ze zastávky Raškovice Ondráš. Páteční výlety jsou navíc doplněny o komentář zkušeného průvodce. Cena zpáteční jízdenky pro tuto vyjížďku činí 199 korun, děti do 15 let zaplatí 135 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám