Hlavní obsah

Léto v Plzni zpestří večerní tematické prohlídky historického centra

Novinky, Alena Lochmannová

Od poloviny července až do začátku září budou mít Plzeňané i návštěvníci města možnost prohlédnout si historické centrum města z trochu jiného úhlu pohledu.

Foto: Plzeň-TURISMUS, p.o.

Zájemce bude provázet vždy jedna fiktivní osobnost, která jednotlivá místa v historickém centru představí po svém.

Článek

Turistické informační centrum pro ně připravilo večerní tematické prohlídky. Zájemce bude provázet vždy jedna fiktivní osobnost, která jednotlivá místa v historickém centru představí po svém. Návštěvníci tak budou mít možnost setkat se se středověkým mudrcem, dámami z vyšší společnosti ze začátku století i archivářkou z přelomu 70. a 80. let.

Večerní tematické prohlídky se budou konat každou sobotu od 16. července až do 3. září. Připraveny jsou tři různé tematické okruhy, z nichž jeden je určen především dětem. Každá z prohlídek účastníky provede historickým centrem Plzně, každá z osobností však svůj výklad pojme po svém. I z tohoto důvodu večerní tematické prohlídky zabaví nejen turisty, ale také místní, kteří se o svém městě dozvědí celou řadu věcí, které dost možná neznají.

Středověký mudrc vám ukáže Plzeň bájí a pověstí. Dozvíte se, komu se podobá Plzeňská madona, proč se z plzeňské věže vyvolávalo jen na tři strany nebo kde jsou po Plzni ukryté vzácné poklady a kdo je do dnešních dnů hlídá. Tento prohlídkový okruh je uzpůsoben především dětem, pro které je během prohlídky připraven i malý kvíz.

S Plzeňskými osobnostmi vás v dobových kostýmech seznámí hned dvě průvodkyně. Obě znají z doslechu celou řadu velice zajímavých příběhů. Od fiktivní přítelkyně Míny Škodové se například dozvíte, co si povídala na plese s Františkem Křižíkem, co inspirovalo Karla Čapka k napsání románu Krakatit nebo kdo a kdy v Plzni pobýval. Od Amálie, neexistující starší sestry herečky Marie Rosůlkové, uslyšíte především to, co jí vyprávěla její babička. Hlavním tématem tohoto okruhu bude plzeňské divadlo.

Plzeň v proměnách staletí vám nepředstaví nikdo jiný, než archivářka Věra Nová, která jako by vypadla z přelomu 70. a 80. let. Dozvíte se od ní spoustu zajímavostí, jako například to, kde se v Plzni nacházely stáje pro slony, proč si plzeňští sami postavili kasárna nebo kdo to byli roháči. K ruce bude mít řadu starých fotografií a výstřižků z dobového tisku, díky kterým poznáte Plzeň takovou, jaká kdysi bývala, ale dnes už není.

Délka trvání prohlídky bude maximálně 2 hodiny. Plnocenné vstupné stojí 100 korun, zlevněné vstupné pro děti, seniory a ZTP 50 korun. Vstupenky je možné zakoupit v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky 41 anebo prostřednictvím Plzeňské vstupenky. Sraz účastníků prohlídky je vždy před Turistickým informačním centrem.

Reklama

Výběr článků

Načítám