Hlavní obsah

Léto 2018 na České Sibiři: teplotně nadprůměrné, srážkově podprůměrné

Novinky, Ondřej Vacek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto, alespoň to klimatologické, skončilo s posledním srpnovým dnem. Je tedy opět správný čas trošku letošní léto zhodnotit. Bylo suché, teplé, horké, či snad chladnější a deštivější než léta předchozí?

Foto: Ondřej Vacek
Článek

Abychom mohli objektivně zhodnotit léto 2018, poslouží nám k tomu data z meteorologické stanice umístěné v Ješeticích na Benešovsku, kde je k dispozici teplotní řada za posledních 7 let. 

Teplota vzduchu a statistika letních a tropických dnů

Jako první zhodnotíme průměrnou teplotu za celé klimatologické léto, čili od 1. června do 31. srpna. Léto 2018 přineslo průměrnou teplotu 18,76 °C. V porovnání s průměrem za posledních 7 let jde tedy v Ješeticích o druhé nejteplejší léto po roce 2015.

Letos byl z letních měsíců nejchladnější červen (17 °C), následoval červenec (18,8 °C) a nejteplejší byl srpen (20,5 °C). S teplotou úzce souvisí i statistika letních a tropických dní. Letos v období od června do srpna bylo v Ješeticích 57 dní s teplotu nad 25 °C, jde o nejvyšší počet za 7 let měření, průměr přitom činí 39 dní. Tropických dnů, kdy maximální teplota překročí 30 °C bylo letos 21, průměrně je v Ješeticích 12 tropických dnů (pozn. tropický den je statisticky zároveň i letním dnem).

Teplotní maximum léta 2018 má hodnotu 34,8 °C (naměřeno 3. srpna), hodnota nijak nevybočovala z průměru let předchozích. Nejnižší teplota (3,2 °C) za klimatologické léto byla naměřena na začátku července.

Srážkové úhrny

Jak dopadlo léto se srážkami? Za tři letní měsíce spadlo celkem 113 litrů vody na každý čtverečný metr. Pokud hodnotu porovnáme s lety 2012 - 2018, jde nejnižší úhrn srážek.

Nejméně srážek spadlo v červenci (24 mm), následoval srpen (29 mm), naopak nejvíce deštivý byl červen (60 mm). U srážek se také hodnotí počet dní, kdy spadne alespoň 1 litr vody (1 mm) na metr čtvereční za den. V letošním létě bylo takových dní jen 18, jde o nejnižší počet. Pokud bychom se zaměřili na denní úhrny nad 10 mm, byly takovéto dny letos v létě pouhé 3, a to v červnu.

Letošní léto tak bylo Ješeticích, co se týče v porovnání s lety 2012 - 2018, teplotně nadprůměrné a srážkově podprůměrné. 

Aktuální data z meteorologické stanice naleznete na www.pocasijesetice.cz.

Přidejte se k početné skupině Počasí na České Sibiři a dozvíte se aktuální a zajímavé souhrny o počasí na České Sibiři.

Další informace na www.facebook.com/ceskasibir.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám