Hlavní obsah

Letní olympijské hry v Londýně se stopami malíře Fratiška Kupky

Novinky, Dana Ehlová

Večer ve znamení pěti olympijských kruhů se 26. června odehrál ve Společenském centru Kino 70 v Dobrušce Jeho název Jedeme na olympiádu symbolizoval současné období vrcholících příprav před zahájením XXX. LOH v Londýně.

Foto: Dana Ehlová

Skandovaným potleskem odměněné vystoupení dobrušských mažoretek

Článek

Prvotním důvodem, proč se tento večer konal, však nebyly rekordní sportovní výkony, i když o nich také byla řeč, ale vrcholné výtvarné dílo - obraz. Tím obrazem je Dvoubarevná fuga malíře Františka Kupky, jehož červenomodré linie využila módní návrhářka Lucie Kuříková, když navrhovala kolekci sportovního oblečení pro členy naší olympijské reprezentace na hrách v Londýně. Celou kolekci vyrobila firma Alpine Pro a její zástupci, stejně jako třeba skifař Ondřej Synek, který se na jejím vývoji podílel, věří, že sklidí nejméně tak velký úspěch, jako tomu bylo v případě nápaditého oblečení našich sportovců na ZOH ve Vancouveru.

Malíř František Kupka strávil dětství právě v Dobrušce, a tak je zcela pochopitelné, že oblečení s jeho motivy bylo před odjezdem sportovců do Londýna představeno také právě zde. Komponovaný pořad Jedeme na olympiádu měl několik částí. Nejprve vystoupila početná skupina dobrušských mažoretek, poté Petr Tojnar, starosta Dobrušky, oznámil, že v souvislosti se stopami malíře Kupky na letošních LOH v Londýně vedení města rozhodlo o rozdělení mimořádných dotací na podporu mládežnického sportu. O tom, jak je dobrušská sportovní mládež úspěšná, přesvědčily ukázkami svých skladeb moderní gymnastky.

A pak už byla představena kolekce olympijského oblečení a poté pozváni na podium k besedě s diváky bývalí úspěšní olympijští reprezentanti kladivář Josef Matoušek, který se zúčastnil OH 1964, střelci Ladislav Falta (OH 1964, 1968 a 1972) a především olympijský vítěz z Mexika Jan Kůrka. Vedle nich usedla sympatická sportovní naděje Nikola Mazurová, která trénuje po boku Kateřiny Emmons, a jak sama prozradila, chystá se za čtyři roky na olympiádu do Brazílie a má, pokud se dostane do nominace, medailové ambice. Posledním sportovcem byl Jiří Hrdina, šampion v benčpresu, tedy sportu, který v pořadu olympiád zatím není, ale mohl by být.

Závěr tohoto večera patřil znovu kultuře, vlastně opět zejména malíři Františku Kupkovi. Dr. Pavel Taussig, filmový historik, uvedl projekci dokumentárního filmu Kdy nastal dnešek, natočeného v roce 1967 a věnovaného právě Františku Kupkovi, zakladateli abstraktní malířské tvorby, který své moderní obrazy poprvé vystavil právě před 100 lety na Podzimním salonu v Paříži.        

Malí i velcí sportovní fanoušci si pak domů odnášeli podpisy bývalých úspěšných reprezentantů i současné naděje střeleckého sportu, velkým zážitkem byl jistě i pohled na zlatou olympijskou medaili střelce Jana Kůrky, kterou přivezl v roce 1968 z Mexika.   

Reklama

Výběr článků

Načítám