Hlavní obsah

Letní kino na Arnice

Novinky, Jakub Vohnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již třetí léto budete moci v Mariánských Lázních navštívit kino pod širým nebem. Promítání se bude konat každé úterý v červenci a v srpnu přímo v srdci lázeňského centra, v prostoru zvaném Arnika.

Foto: Archiv: Marienbad Film z.s.
Článek

Letní kino vzniklo v rámci Marienbad Film Festivalu jako iniciativa lidí, kteří mají rádi film obecně a láska k němu se táhne jako červená nit jejich životy. Od lásky, snů a plánů scházel jen krůček ke konkrétnímu počinu a tím je právě letní kino, které v současné době zažívá i v jiných městech renesanci. Není také nad to se podívat na film na velkém plátně, na čerstvém vzduchu majíce nad hlavou hvězdnou oblohu a v ruce limo – pivo – víno. To vše bude k zakoupení v retro karavanu Marienbad Festivalu, který je už neodmyslitelným symbolem letního promítání.

Letos budou k vidění filmy, které byly vybrány tak, aby uspokojily široké spektrum diváků. Například film z pera oblíbené autorské dvojice Hřebejk – Jarchovský „Pějme píseň dohola“, který nejednomu z nás připomene atmosféru pionýrských táborů, z dalšího zástupce české kinematografie novinka letošního roku film „Tátova volha“.

Tento rok má v promítání hojné zastoupení komedie, například již legendární Jarmuschův konverzační film „Kafe a cigára“, v němž různé postavičky probírají nad kávou a s nezbytnou cigaretou v ruce pro ně životně důležitá témata, třeba jako správnou přípravu čaje nebo vynálezy Nikoly Tesly. Komedie „Ztratili jsme Stalina“ o panice a následné frašce, která začíná po vůdcově skonu v řadách jeho příznivců.

Dalším zástupcem novodobého komediálního žánru je film ze sladké Francie - „Dokud nás svatba nerozdělí“. Film o tom, co všechno dokáže ztropit najatá svatební agentura za 24 hodin. Další francouzský film z minulého roku bude absurdní komedie „Rock‘n Roll“ o mužské krizi středního věku. Ten, kdo ještě neviděl podivný film režiséra Akiho Kaurismäkiho o podivné kapele leningradských kovbojů, má nyní tuto možnost ve fiktivním dokumentu „Leningradští kovbojové dobývají Ameriku“.

A protože v týmu letního kina jsou i děti, film „Coco“, který letos vyhrál Oscara za nejlepší celovečerní animovaný film, je věnován právě jim. Protože „Co se v mládí naučíš, ve stáří… budeš chodit do letňáku“.

Čas promítání bude po setmění a pořadatelé ho vždy upřesní na Facebooku Mobilního filmového klubu. V případě nepřízně počasí se promítání přesouvá do nedaleké budovy Kolonády.

Reklama

Výběr článků

Načítám