Hlavní obsah

Letní čas předá o víkendu vládu zimnímu, hodinu si přispíme

Novinky, Petra Černobilová

Ze soboty na neděli 31. října si můžeme hodinu přispat. Po více než půl roce přejdeme z letního na zimní čas a ručičky na hodinách se ve 3 hodiny posunou o hodinu zpět. Změna zastaví i několik vlaků.

Článek

Změnu času už bereme zcela automaticky. Víme ale, proč se vlastně čas začal měnit a kdy? První návrh na posun času byl na začátku 20. století a přišel s ním anglický stavitel William Willett. Jeho nápad se ale britským poslancům nelíbil, a proto nebyl přijat.

Vůbec poprvé se letní čas zavedl v několik evropských zemích za první světové války roku 1916, u nás v Česku se každoroční změna času ustálila v roce 1979. Hlavním důvodem přechodu zimního času na letní bylo vyvážení délky dne a noci a také úspora energie.

Nedělní změnu času jistě přivítají majitelé či provozovatelé diskoték a barů nejen na Zlínsku. Budou mít totiž „o hodinu déle“ otevřeno a návštěvníci tak více utratí.

Naopak cestující, kteří se vydají nočními vlaky, v nich stráví o hodinu déle. Šestnáct mezinárodních vlaků Českých drah se totiž v noci ze soboty na neděli na českém nebo slovenském území na hodinu zastaví, a to vždy v první stanici, ze které mají odjíždět podle jízdního řádu po druhé hodině ranní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám