Hlavní obsah

Letečtí historici z Plzně uctili 70. výročí Velkého útěku letců ze Saganu

Novinky, Jaroslav Kreisinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 21. března se vydala výprava zástupců Svazu letců generála Antonína Lišky Plzeň a Leteckého historického klubu generála Jana Romana Irvinga Plzeň, spolu s dalšími zástupci vojenské historie z celé České republiky do Polska.

Foto: Karel Mařatka

Položení kytice a zapálení svíček u pomníku zastřelených letců v Saganu

Článek

Cílem jejich cesty byl zajatecký tábor Sagan, ve kterém si všichni přítomní po celý víkend připomínali 70. výročí Velkého útěku spojeneckých vojáků z tohoto zajateckého tábora.

„Mezi těmi, kterým se povedlo utéci, byli také dva českoslovenští piloti, a to Bedřich Dvořák a Ivo Tondr a radiotelegrafista od 311. čs. bombardovací perutě Arnošt Valenta,” říká jeden z účastníků vzpomínky Václav Toman, předseda Leteckého historického klubu Plzeň.

Před 70. lety v noci z 24. na 25. března 1944 po roční práci, která začala 11. dubna 1943, bylo připraveno k útěku tunelem nesoucí jméno HARRY 200 zajatců. Nakonec uprchlo 76 letců, tři z nich se dostali do Velké Británie, 73 vojáků bylo zatčeno a 50 jich bylo zastřeleno gestapem.

„Mezi nimi byl také i Arnošt Valenta. Tunel byl veden v hloubce 9 metrů a na délku měřil 110 metrů,” uvedl Toman.

Během celého víkendu, byl připraven bohatý doprovodný program. Delegaci do Saganu organizovala a vedla dcera československého pilota RAF Jana Romana Irvinga, Iveta Irvingová, která společně s dalšími členy vzpomínky, v sobotu položila květiny a rozsvítila svíčky u pomníku padlých letců umístěného nedaleko tábora.

„V neděli proběhla dobová ukázka ze života v zajateckém táboře, na které jsme byli všichni přítomni a v pondělí 24. března přesně na datum 70. výročí Velkého útěku spojeneckých letců, proběhl od 12 hodin oficiální vzpomínkový akt s položením kytic a věnců k pomníku, který je u výstupu z tunelu HARRY. Celý program byl završen banketem na zámku hraběnky Zaháňské, za přítomnosti válečných veteránů, rodinných příslušníků a zástupců veřejného života,” dokončil vyprávění Václav Toman.

Reklama

Výběr článků

Načítám