Hlavní obsah

Lesopark v Ostravě-Porubě je bohatší o deset stromů třešní ptačích

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava a její okolí se opět více zazelená a časem potěší návštěvníky lesoparku v Ostravě-Porubě. A to téměř v sousedství restaurace Myslivna jen přes pole od studentských kolejí a Planetária.

Foto: Josef Zajíc

Úvodní slovo před slavnostním vysazením budoucí Aleje přátelství měli ředitel OMLZ Vladimír Blahuta, Kateřina Šebestová a Lucie Baránková.

Článek

Téměř dva metry vysoké třešně ptačí zasadila v pátek 26. dubna v 11.30 hodin  náměstkyně primátora města Ostravy pro životní prostředí Kateřina Šebestová spolu se starostkou Městského obvodu Ostrava-Poruba Lucií Baránkovou a vedoucím odboru životního prostředí Pavlem Valeriánem. Vše se dělo za bedlivého dozoru ředitele Ostravských městských lesů a zeleně s. r. o. Vladimírem Blahutem a revírníkem Tomášem Šloncem.

„Zasadili jsme odlišné stromy, abychom postupně zpestřili druhové složení a zkrášlili toto místo vedle vysekané plochy, kde jsou vidět jen pařezy, ale mezi nimi jsou již nové stromy vysazeny,” řekla v úvodu Kateřina Šebestová.

„Právě v tomto místě, kde byly cíleně pokáceny nemocné stromy v období od podzimu v roce 2018 do letošního února, jsme zde vysázeli na ploše 0,48 hektaru 4 800 nových dvouletých sazenic dubu letního. Celá plocha je tedy opět zalesněná. Brzy začneme s výstavbou oplocení, které by mělo ochránit nové dřeviny před zvěří. Po zajištění porostu, což je zhruba po sedmi letech od vzniku holiny, bude oplocení odstraněno,” vysvětlil Vladimír Blahuta, ředitel Městských lesů a zeleně s.r.o.

Podle revírníka Tomáše Šlonce v porubském lesoparku na jeho spíše severní straně, jižně od Planetária, vzniká nový běžecký okruh v délce 900 metrů.  Pro běžeckou dráhu byl odlesněn mladý porost na ploše 0,56 hektaru zhruba ve čtyřmetrové šíři oválu.

„Z lesnického hlediska se jedná o šetrný zásah, který nebude mít vliv na zdravotní stav ani na funkci lesa,” dodal revírník Tomáš Šlonc.

Lesní komplex Březí, zvaný též Porubský les, se nachází na katastrálním území městských obvodů Ostrava-Poruba, Pustkovec, Krásné Pole a Vřesiny. Do vlastnictví města Ostravy patří 62,62 hektaru. Zbytek patří Lesům České republiky a soukromým vlastníkům.

V úžlabinách s vodotečí se do dnešních dnů zachovala přirozená lesní společenstva jasanových olšin. Lesní cesty, stezky a pěšiny jsou soustavně upravovány pro návštěvníky lesa. Pod revír Poruba také spadá Hulvácký les, který je rovněž významným rekreačním místem Ostravy. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám