Hlavní obsah

Lesní sklo a adventní věnce s vůní punče navodí vánoční atmosféru na zámku Duchcov

Novinky, Marian Hochel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naturcentrum Teplice, Robert Douša & Ála huť z Nového Boru a správa zámku v Duchcově připravili pro návštěvníky prodejní výstavu adventních věnců a výrobků z lesního skla, která připomene kouzlo Vánoc v zámecké konírně. Na výstavě se bude podávat i pravý vánoční punč.

Foto: Marian Hochel

Vánoce 2012 na zámku Duchcov

Článek

Advent je symbolem očekávání vánočních svátků. Ať už je vaše očekávání ryze náboženské, nebo se prostě jen těšíte na rodinnou pohodu, je právě adventní věnec symbolem, který nás v těchto dnech propojuje s rodinou, přáteli a dalšími dobrými lidmi.

Zapálení adventní svíce by nás mělo přimět k zastavení, oproštění se od zbytečného shonu a uvést naše myšlenky na správné místo zpět k lidem. Protože vánoční svátky jsou než cokoli jiného především srdeční záležitostí a těšení se na setkání s lidmi, kteří jsou nám nejbližší. Naturcentrum Teplice připravilo věnce jak tradiční, tak moderní, takže zájemcům už zbývá jen si vybrat podle svého nejlepšího vkusu.

A můžete u toho vychutnávat doušky pravého vánočního punče. Punč je oblíbený zámecký nápoj, který se popíjel na zámcích již v 17. – 18. století u příležitosti významných společenských událostí zejména během zimních měsíců či o Vánocích. Do Evropy se rozšířil z Anglie, kam jej přivezli obchodníci z Indie zhruba před 400 lety a získal si stejnou oblibu jako čokoláda. Ochutnejte recepturu duchcovské zámecké kuchyně, na své si přijdou i děti.

K vánoční atmosféře patří i ukázky tradičních uměleckých řemesel. Správa duchcovského zámku připravila ve spolupráci s Robertem Doušou a sklářskou dílnou Ála huť z Nového Boru prodejní výstavu výrobků lesního (historického) skla.

Sklo je vyráběno středověkou technologií. Jedná se výhradně o ruční řemeslnou výrobu a bublinky a mírné nerovnosti dodávají dnes lesnímu sklu jeho kouzlo dávných časů. Pro repliky středověkého skla jsou typické stopy na dně nádob, které vznikly odloučením od sklářské píšťaly a různé typy dekorů – maliny, štípané nálepy, tažené kapky atd. Ty nebyly pouze zdobným prvkem, ale splňovaly také praktický význam. V době největšího používání lesního skla se stolovalo hlavně rukama a členitý povrch sklenic zaručoval, že sklo v nich neklouzalo. Lesní sklo se i přes svoji zdánlivou křehkost vyznačuje odolností a pevností a při ťuknutí o sebe vydává krásný zvonivý tón. Výjimečnost tohoto skla oceníte při praktickém užívání.

Zhotovení replik skla není snadnou záležitostí. Vyžaduje dokonalé zvládnutí sklářské techniky se schopností napodobit staré výrobky a přizpůsobení současné technologie podmínkám starých hutí. Přijďte se podívat na výjimečnou sklářskou techniku nezapomenutého uměleckého řemesla, rozzářit adventní věnce a připít si pravým zámeckým punčem na šťastné a veselé Vánoce do výjimečně zpřístupněné zámecké konírny.

Otevřeno je o víkendových dnech 1. a 2. a 15. a 16. prosince od 10.00 do 16.00 hodin, vstup pro návštěvníky je volný. V neděli 16. prosince bude adventní výstava zakončena vánočním koncertem ve Valdštejnském sále zámku, který pořádá Kulturní centrum Duchcov. Můžete se těšit na Českou mši vánoční J. J. Ryby v podání Děčínského pěveckého sboru.

Reklama

Výběr článků

Načítám