Hlavní obsah

Lesáci chtějí snížit stavy vysoké, škodí při obnově kalamitou postižených lesů

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může se to zdát paradoxem, ale velkým problémem lesníků je býložravá zvěř. Především vysoká škodí na mladých porostech a sazenicích. Vojenské lesy a statky plánují snížení stavů zvěře.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Je to důsledek kůrovcové kalamity, ale na porostech škody zvěř páchá dlouhodobě.

Jako pohromu pro les je označil i jeden z hajných, se kterým jsem mluvil na jaře v okolí Úsova. Postěžoval si, že na jedné straně řádí brouk (kůrovec), povětří a pak vysoká, která okusuje mladé výhony  a stromy hynou. Ze starších stromů loupe kůru.

Chtějí zabránit větším škodám při obnově lesů

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) v souvislosti s kalamitou sníží stavy zvěře ve svých lesích, aby zabránily škodám na sazenicích a mladých porostech, kterými obnovují lesní plochy, jež podlehly klimatickým změnám.

Stavy zvěře v lesích VLS sice nepřekračují maximální počty dané legislativou, tzv. normované stavy, přesto je lesníci VLS chtějí stlačit dolů.

V lese musí být rovnováha

„Stavy zvěře musí být v rovnováze s lesem. V současnosti, kdy v důsledku kalamit způsobených klimaticky extrémním počasím stoupají rozlohy mladých lesních porostů, musíme reagovat. Obnova lesů v následujících letech musí mít nejvyšší prioritu,“ řekl ředitel VLS Petr Král.

Okusují hlavně mladinu

Státní podnik v důsledku kalamity spustil největší zalesňovací akci ve své devadesátileté historii. V roce 2018 vysázel podnik 19,2 milionu sazenic lesních dřevin, do konce letošního roku chce vysázet dalších 23 milionů.

Odumřelé smrkové porosty nahrazuje především listnáči - duby, buky, osikami, olšemi a habry. A právě ty jsou společně s jedlemi nejvíce ohroženy spárkatou zvěří, pro kterou představují oblíbenou stravu. Okusem poškozené sazenice pak živoří v zakrnělé formě, nebo odumírají.

Vojenské lesy proto pro aktuální loveckou sezonu, která právě začíná, navýšily plány odlovu zvěře o 10 procent. Zároveň ředitel Petr Král zvýšil odměny pro zaměstnance VLS, kteří stanovené individuální plány lovu překročí.

Chtějí najmout profesionální lovce

„Abychom ulehčili práci lesnickému personálu, který výkon myslivosti ve vojenských lesích převážně vykonává, a v současné době je plně vytížen nahodilými těžbami a obnovou ploch, uvažujeme o najmutí profesionálních lovců,“ dodal výrobní náměstek VLS Ondřej Vybíral.

Sazenice je možné před zvěří chránit stavbou tzv. oplocenek, nebo chemickými postřiky, které zvěř odpuzují. Tato ochrana je však nákladná.

„Požadavek na snížení početních stavů zvěře zaznívá v poslední době od orgánů ochrany přírody prakticky po celé republice. Jde tedy o prioritu, kde je náš zájem s ochránci přírody shodný,“ dodal ředitel VLS Petr Král.

Reklama

Výběr článků

Načítám