Hlavní obsah

Leopoldov - pietní vzpomínka

Novinky, Karel Kavička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věznice Leopoldov je symbolem utrpení politických vězňů komunistického režimu. V sobotu 24. srpna 2013 se konala tak jako každoročně v Leopoldově na Slovensku Pietní vzpomínka na nespravedlivě a protiprávně vězněné občany bývalé Československé lidově demokratické a později socialistické republiky.

Foto: Karel Kavička

Řeckokatolická bohoslužba v kostele sv. Ignáce z Loyoly v Leopoldově

Článek

Šlo o občany, kteří nesouhlasili s režimem, byli režimu nepohodlní, kladli mu odpor nebo mu překáželi tím, že např. bránili svůj majetek a nechtěli se podrobit plánům kolektivizace vesnice.

Setkání začalo ranní řeckokatolickou bohoslužbou v kostele sv. Ignáce v Leopoldově, kterou celebroval Mgr. Vladimírem Tomko, generální vikář (protosynkel) Košické eparchie k uctění památky Leopoldovských mučedníků biskupa Pavla Petra Gojdiče, Vasila Hopku a Metoděje Dominika Trčky.

Poté se uskutečnila pietní vzpomínka u západní brány do Leopoldovské věznice před Pamětní dekou politických vězňů komunistického režimu.  S projevem vystoupil předseda slovenské Konfederace Anton Srholec, místopředseda České konfederace politických vězňů Leo Žídek, Ústavu pro paměť národa Slovenské republiky Ondrej Krajňák, zástupci ministerstva vnitra a další osobnosti. Přítomen byl člen aktivní olomoucké organizace a celostátního výboru KPV v Praze Karel Kovařík. Památku politických vězňů uctila i vězeňská a justiční stráž a hudba ministerstva vnitra Slovenské republiky.

Vzpomínková slavnost byla zakončena panychidou na bývalém vězeňském hřbitově v Leopoldově u hrobu neznámého politického vězně. Potomci po obětech nosí trička s nápisem: „Odpustili sme, nezabúdame!“

„Pokud si nebudeme stále připomínat oběti lidí vyhnaných z vlasti, vězněných, diskriminovaných a zejména popravených a zastřelených, tak – biblický řečeno, za mísu čočovice prodáme vlastní utrpení, hrůzy a trápení těch, kteří se nedožili spravedlnosti a uznání. Tím dáme současně aktérům zločinného systému a jejich nástupcům falešnou naději, že na všechno se zapomene a za vším se udělá tlustá čára. Ve světě konzumu a bezcitného cynismu jsme nositeli naděje. My, kteří jsme se stali obětí zločinného komunistického teroru a kterým bylo dopřáno se dožít jeho pádu a počátků budování nového demokratického světa, jsme se stali symbolem hodnot, po kterých touží náš svět,“ řekl předseda Konfederace politických vězňů Slovenska Anton Srholec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám