Hlavní obsah

Lenka Filipová s dcerou Lenny koncertuje na mníšeckém zámku

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Devětadvacátého srpna budou k poslechu osvědčených hitů i nových melodií oblíbené zpěvačky, kytaristky, písničkářky, textařky a také šansoniérky Lenky Filipové a její dcery Lenny zváni nejen jejich fanoušci. Čeká je pohodový večer v romantickém prostředí zámku Mníšku pod Brdy. Předprodej vstupenek byl už zahájen.

Foto: archiv zámek Mníšek pod Brdy

Concertino 2014 s Lenkou Filipovou a Lenny vás nadchne.

Článek

Jedním z nejmilejších a nejpříjemnějších zážitků letošního Mníšeckého kulturního léta bude určitě srpnové vystoupení držitelky Zlaté desky, zpěvačky s nejsametovějším hlasem na naší scéně, populární Lenky Filipové.

V rámci programu Concertino 2014 vystoupí 29. srpna od 19.00 hodin v zahradě mníšeckého zámku, kde zazpívá mnoho známých hitů, které si rád zanotuje každý, kdo má v oblibě hřejivé melodie, a představí také nové písničky a navíc s sebou přivede i svého speciálního hosta. Tím nebude nikdo jiný, než její stále známější dcera, která vystupuje pod jménem Lenny.  

Je Lenka Filipová zpěvačka s kytarou, nebo zpívající kytaristka? Rozhodně obojí a ještě mnohem víc. Je také textařkou, skladatelkou, šansoniérkou, zkrátka všestrannou osobností naší populární hudby. Její melodie jsou slyšet v koncertních sálech i u táborových ohňů. Jako výborné kytaristce jí rozhodně patří také poděkování za zpřístupňování vážné hudby mezi veřejností.

Hru na kytaru vystudovala nejen na pražské konzervatoři, ale odjela také do Paříže, kde absolvovala Mezinárodní hudební akademii. Od té doby zpívá některé ze svých písní i ve francouzštině, jazykem, který zní z úst Lenky Filipové velmi romanticky.  

Za všechno může čas, Prý se tomu říká láska nebo Zamilovaná? Kdo by neznal nejznámější ze zpěvaččiných hitů? „Ten kratičký sen se mi k ránu až zdál, před probuzením a já spát chtěla dál...” Právě albem s písní Zamilovaná, která má samozřejmě také svou francouzskou verzi, Lenka začátkem osmdesátých let s velkým úspěchem debutovala a získala Zlatou desku.

Ani její kariéra ale nebyla ušetřena nesmyslných zákazů v době komunismu. Roku 1988 dostala nabídku účastnit se mezinárodní soutěže Eurovize, aby francouzsky zazpívala píseň od švýcarského skladatele a zastupovala tím Švýcarsko. Povolení vycestovat nedostala, a tak její píseň narychlo převzala Céline Dion, která pak Eurovizi vyhrála.  

A jaký je běžný život Lenky Filipové? Stále velmi aktivní. Na svých stránkách vytvořila kytarovou školu, stala se jednou z tváří projektu Avon proti rakovině prsu a hlavně koncertuje. Koncerty objíždí ve svém autě.

„Auto je takový můj druhý domov na kolečkách,” prozradila, i když, jak přiznala, pravidelně řídit začala až s narozením dcery před dvaceti lety. Dcera Lenny, která se nám na Mníšku také představí, se rozhodně "pomamila".

Není divu, z umělecké branže není jen její maminka, Lenka Filipová, ale dokonce i její babička s dědou, rodiče Lenky. Pan Adolf Filip byl vystudovaný operní pěvec a jeho paní byla učitelka hudební výchovy. Lenny v současnosti studuje hudební školu v Londýně a na svém kontě má také už i hudební ocenění.

V roce 2013 byla nominována v anketě Český Slavík na Objev roku a v ceně Anděl už svou nominaci proměnila a cenu získala.   

Reklama

Výběr článků

Načítám