Hlavní obsah

Lékaři v Podhorské nemocnici začali léčit bolavá záda i kolena novou japonskou metodou

Novinky, Hana Szotkowská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novou rehabilitační metodu „kineziotejpování“ začala pacientům nabízet rýmařovská Podhorská nemocnice. Tato technika vznikla v Japonsku a spočívá v nalepování speciálních pružných pásek na pokožku.

Foto: Hana Szotkowská

Metodu nabízí nemocnice zatím jen krátce, přesto už lékaři stihli pomocí pásek ošetřit desítky pacientů

Článek

Kineziotejpy pomáhají zmírňovat bolesti ve svalech i kloubech, zlepšovat funkci svalů, šlach a kloubů, neomezují však rozsah ani pohyblivost v postižených tkáních. Podporují krevní i mízní oběh a mají blahodárný vliv na hojení svalových poškození.

Autorem metody je japonský lékař a chiropraktik doktor Kenzo Kase. Výzkumem nalepování pružných pásek na kůži zjistil, že pomáhají odlehčovat přetížený svalový a kosterní systém, normalizují svalové napětí a zlepšují funkci oběhového systému.

„Materiál, ze kterého je kineziotejp vyroben, je pružný a odolný tak, aby na daném místě vydržel několik dnů. Materiál je rovněž hypoalergenní, takže nedráždí pokožku a nevyvolává přecitlivělost. Aplikace pásky nebrání ani denní hygieně či provozování vodních i jiných sportů,“ vysvětlil primář chronické bolesti a rehabilitace v Rýmařově MUDr. Stanislav Horák, který byl v anketě „O nejlepšího pracovníka Podhorské nemocnice 2012“ zvolen odbornou porotou nejlepším lékařem.

Metoda je vhodná především u osob trpících bolestmi páteře, včetně akutních ústřelů, také při vadném držení těla, lymfatických otocích či hematomech. Účinná je i v případě, kdy pacient trpí bolestivými úpony Achillových šlach, artrózy kolen a kyčlí. Technika je oblíbená v USA, Německu a obecně mezi sportovci. „Správným nalepení pásky dochází k reflexnímu uvolnění podkoží, fascií, svalů, a tím i odstranění bolesti,“ dodal primář Stanislav Horák.

Celý proces kineziotejpování je poměrně jednoduchý a účinný, ale může jej provádět jen kvalifikovaná osoba, tedy fyzioterapeut nebo lékař. Ošetření není hrazeno zdravotní pojišťovnou, aplikace tejpovací pásky stojí od 100 do 200 korun. Proceduru je dobré absolvovat alespoň čtyřikrát, a to nejlépe v týdenních intervalech.

Zájemci nepotřebují k objednání doporučení od praktického nebo odborného lékaře. Pokud však mají k dispozici lékařskou zprávu s popisem svých potíží, doporučuje se, aby ji vzali na ošetření s sebou. Zájemci se mohou na kineziotejpování do Podhorské nemocnice objednávat na telefonním čísle 554 253 763 či 764.

Reklama

Výběr článků

Načítám