Hlavní obsah

Legendy československé pop music připomene nová knížka Roberta Rohála

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezapomenutelné zpěváky československé populární hudby 70. a 80. let minulého století připomene nejnovější publikace Roberta Rohála, která se objeví na tuzemském knižním trhu v týdnu od 24. listopadu.

Foto: Archiv Roberta Rohála

Zpěvačka Helena Blehárová s Robertem Rohálem.

Článek

Knižní novinka má název Legendy československé populární hudby s podtitulem 70. a 80. léta a vydává ji nakladatelství Grada Publishing. Po předešlé publikaci Hvězdy odvedle a jejich stopy nejen v českém filmu jde o autorovu druhou knihu u tohoto nakladatelství.

„S mou předcházející knížkou, ve které jsem připomněl třicet slovenských herců, mají Legendy leccos společného,” míní Robert Rohál. „A není to jen podobná grafika či styl. I tady se zabývám slovenskými interprety, kteří byli v sedmé a osmé dekádě minulého století velmi populární v celém tehdejším Československu. Nemyslím tím jenom Mariku Gombitovou, Janu Kocianovou, Marcelu Laiferovou, Karola Duchoně, Oľgu Szabovou nebo Dušana Grúně, ale třeba také Noru Blahovou, Evu Kostoláyniovou a Tatjanu Hubinskou.”

Encyklopedicky laděná knížka přináší na takřka 190 stranách celkem 23 profilů, přičemž z českých pop legend v ní jsou zařazeni zpěváci, jako byli Waldemar Matuška, Jiří Schelinger, Jana Robbová, Valerie Čižmárová nebo Karel Zich, kteří už nejsou mezi námi.

„Vedle nich čtenáři najdou i kapitoly zabývající se kariérou Milušky Voborníkové nebo Heleny Blehárové, velkých hvězd sedmdesátých let, ale také zpěváků, kteří si od těch dob udrželi přízeň širokého publika dodnes - ať už je to Karel Gott, Helena Vondráčková, Václav Neckář, Hana Zagorová, Věra Špinarová, Jiří Korn nebo Marie Rottrová,” říká Robert Rohál.

V knize autor vzdává hold legendárním interpretům, tvořícím historii československé populární hudby, s pietou rozebírá jejich éru či úspěchy a obraz každého z nich doplňuje i o krátké úryvky z recenzí či názorů kolegů či kritiků.

Některé fotografie přitom pocházejí z autorova archivu a prozrazují jeho letitý zájem o tuto oblast. Poměrně dlouho totiž působil jako kulturní redaktor, s mnoha zpěváky dělal rozhovory pro noviny nebo psal recenze na jejich desky do dnes už neexistujících, ale ve své době populárních hudebních časopisů Melodie, Populár nebo Gramorevue.

„V každém profilu jsem se snažil připomenout všechno, na co fanoušci mohli zapomenout, ale co si třeba rádi oživí. Snažil jsem se být důsledný, a proto jsem do každé kapitoly soustředil i informace typu, jakého festivalu a kdy se ten či onen zpěvák zúčastnil, kdy a s kým natočil tu či onu kultovní desku či písničku. Samozřejmě že nedošlo na všechny zajímavé legendy, nicméně doufám, že by se na ně mohlo dostat třeba příště. Rád bych totiž napsal pokračování, dvojku,” dodal Robert Rohál

Reklama

Výběr článků

Načítám