Hlavní obsah

Legendární robot Emil bude hostem festivalu v Ostrově

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tématem 49. Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově v letošním roce budou ROBOTI. Proč právě roboti? A kdo vymyslel slovo robot? Spousta lidí přisuzuje původ slova robot právě autorovi hry R.U.R. (neboli Rosumovi Univerzalni Roboti) Karlu Čapkovi.

Foto: archív autora

Robot Emil

Článek

Ten však ve svém krátkém dopise v článku pro etymologický slovník oxfordské angličtiny uvedl, že to není on, kdo s myšlenkou přišel. Slovo robot vymyslel jeho bratr, malíř a spisovatel Josef Čapek.

České slovo robot se stalo populární po celém světě. Byla tak označována automatická a mechanická zařízení, včetně nejrůznějších domácích multifunkčních strojů a inteligentních hraček. V minulosti existovaly různé definice pro význam slova robot a nikdo skutečně nevěděl, co je robot a co ne. Robot ve slovníku cizích slov je definován jako „zařízení, automaticky reagující na podněty okolí a současně na toto okolí zpětně působící”.

Když jsme zmínili Karla Čapka jako autora původu slova robot, pak musíme také zmínit první československý sci-fi rodinný seriál České televize, ve kterém poprvé vystupoval Robot Emil.

Seriál vznikl v roce 1960 a měl postupně celkem 9 dílů. Série ve své době velmi oblíbených a úspěšných filmových grotesek s ústřední postavou Robotem Emilem, kterému se často nedařilo hned realizovat své vždy nejlepší úmysly. Vždy měl ale kolem sebe přátele za světa lidí (Boženku, Mílu a Karla) a zvířátka, se kterými zažíval nespočet humorných příběhů a situací. V každém díle seriálu nakonec vítězí Emilův důvtip a dobrota, se kterou hledá společnou řeč s lidmi.

„Seriál si asi budou pamatovat „děti“, které si pamatují i první ročník našeho festivalu. Nám se podařilo ve spolupráci s Českou televizí zařadit do programu tři díly tohoto seriálu, které budete moci v říjnu společně navštívit a porovnat kam se vývoj robotů za těch skoro 60 let posunul. Promítneme vám díl Jé, to byly prázdniny, Robot Emil na horách a díl Robot Emil – Inzerát Robota Emila,“ prozradila Ilona Hálová, programová ředitelka festivalu.

„Téma roboti se nám zdálo tak zajímavé, že by byla škoda toho nevyužít. Napadla nás spousta zajímavých doprovodných akcí – výstavy, prezentace robotů, robotická show,“ dodala Ilona Hálová.

Hned v neděli vás po průvodu pozdraví dva Auto roboti, kteří budou mít v pondělí odpoledne svoji robotickou show. V Domě kultury budou stát a trochu i hrát „Plechové hvězdy“ – roboti, kteří tvořily kapelu robotů Stanleyho „Robotman“ Povody, která to uměla ještě před pár lety pořádně rozjet! Už sice nemají své nástroje a nehrají jako kdysi, ale rozhodně se rádi fotí a pobaví jak malé tak i velké fanoušky těchto plecháčů.

Festival je ale pro všechny děti, proto organizátoři do programu zařadili pro každého něco – pro malé divadelní pohádku Krysáci, strašidelný dům s živými herci…, pro větší koncert skupiny LUNETIC, Miniramp show…, pro dospěláky třeba recitál Hanky Křížkové. Pro všechny pak Roborozcvičku – čtvrthodinka tancování před Domem kultury, promítání všech soutěžních filmů a tematických filmů, karneval, výstavy…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám