Hlavní obsah

Legendární Jazz Q Martina Kratochvíla zahraje v písecké Divadelní kavárně

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvuk kapely Jazz Q dodnes stojí na právem staromilském a nenahraditelném zvuku klávesových nástrojů, kterým je kladívkové elektrické piano Fender a analogový syntezátor Moog. A právě tento lahodný zvuk spolu se spoustou původní muziky čeká na písecké publikum v pátek 14. prosince.

Foto: Petr Hejna

Martin, Fender & Moog

Článek

Pokud někdo neví, o co jde, a bojí se slůvka "jazz" v názvu kapely, tak tomu nutno zmínit trochu z historie tohoto pro tuzemský rock a jazz rock zásadního hudebního seskupení.

Začátky Jazz Q se datují k roku 1964, kdy Martin Kratochvíl kapelu zakládá spolu s Jiřím Stivínem. První album Coniuctiuo z roku 1970 Jazz Q nahráli spolu s Blue Effect Radima Hladíka. Po odchodu Jiřího Stivína se kapela výrazně orientuje na v 70. letech celosvětově hybný a inspirující jazz rock, neboli též fussion music, v Kratochvílově pojetí asi nejvíce ovliněný Mahavishnu Orchestra a Weather Report.

Název Jazz Q si kapela ponechává i v době, kdy osciluje mezi jazz rockem i náročnějším rockem, možná i strategicky, když v době politické normalizace a kulturní nenormálnosti je jazz jakožto hudba utlačovaného černého lidu akceptován, a naopak vše, co zavánělo pokleslým imperialistickým rockem, naopak patřičně perzekuováno.

S historií Jazz Q jsou neodmyslitelně spojena jména, jako byl baskytarista Vláďa Padrůněk, či britská zpěvačka Joan Duggan (LP Symbiosis - 1974). Post kytaristy pak zastávali muzikanti jako Luboš Andršt (LP Pozorovatelna - 1973), a později pak výhradně František Francl.

V poslední sestavě exceluje kytarista Zdeněk Fišer, výrazná osobnost domovského souputnického Impulsu, Pražského výběru nebo Big Bandu Milana Svobody, později např. Hana Hegerová, Jazz Celula. Jako zpěváci – hudba bylo později povětšinou instrumentální, se pak vystřídali např. brněnská jazzová pěnice Mirka Křivánková, Jana Kratochvílová, Jana Koubková, Michael Kocáb, Petr Flyn nebo Oskar Petr z Marsyas, který s Jazz Q působí i v nynější sestavě. Tu dále doplňuje Kratochvílův i Fišerův dlouholetý spoluhráč Přemysl Faulkner na baskytaru a syn Laca Decziho Vajco Deczi za bicími.

Koncert začíná jako obvykle ve 20.00 hodin v Divadelní kavárně v objektu píseckého divadla Fráni Šrámka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám