Hlavní obsah

Legenda mezi automobily, známá i jako Kachna, zve do Plzně

Novinky, Jan Kaše

Automobil, který tak bravurně ovládala matka představená ve filmech o četnících ze Saint Tropéz, je hlavním námětem výstavy Cirque Citröen v plzeňské galerii Visio Art.

Foto: Jan Kaše

Příhoda se šálou

Článek

Visio Art Gallery v Plzni na Roudné hostí výjimečnou výstavu s názvem Cirque Citroën, na které dvojice umělců – Pavel Botka a Myroslav Hora – zajímavým způsobem představují svůj vztah k legendě mezi automobily, populárnímu Citroënu 2CV, lidově zvanému kachna.

„Kachna je ale také deus ex machina a nekonečný zdroj inspirace. Kachen se v letech 1948 – 1990 vyrobilo celkem 5 114 961 exemplářů. Nejenže změnila motoristickou tvář Francie, ale ovlivnila i osudy mnoha lidí. Kachna ovlivnila i Pavla Botku a Myrolava Horu," uvádí se v upoutávce výstavy.

Výstava ale zdaleka není pouze o výtvarném ztvárnění tohoto Citroënu, které je úžasně protkáno humorem a nápaditostí. Můžete zde také shlédnout části a součásti populární kachny. Nechybí motory, světlomety, blatníky a mnoho dalších artefaktů. Kachna je prostě rozesetá všude – na stěnách, podlaze i na stropu.

Kachna je samozřejmě také ústředním motivem obrazů, jako například Vincent jede malovat, Antoniův noční let, Příhoda se šálou, Koulovačka u Vítězného oblouku, Marcel to má na háku, Podivuhodný auťák a mnoho dalších.

Originální je rovněž vstupné na výstavu. Za symbolických dvacet korun dostanete místo vstupenky krabičku zápalek s motivem Citroënu 2CV.

Výstava potrvá do konce listopadu a můžete na ní zavítat od úterý do pátku. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám