Hlavní obsah

Ledečský hrad ožil Nocí divadel

Novinky, Markéta Sýsová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadlo Mimochodem z Ledče nad Sázavou se letos poprvé zúčastnilo celorepublikového festivalu divadla a všeho, co k němu patří. K Noci divadel se spolu s ním připojilo 115 souborů z 29 českých měst. Jelikož soubor sídlí na středověkém hradě, byla zdejší Noc divadel o to tajuplnější a přitažlivější.

Foto: Josef Kyncl

Děkovačka po Celebritě. Zleva: Filip Ženíšek, Tereza Dvořáková a Josef Nádvorník.

Článek

Po celé odpoledne přicházeli do divadelního sálu - do “Mimochodova” - návštěvníci, aby si prohlédli zákulisí, kterým je provázeli samotní herci souboru. K vidění byla šatna s rekvizitami a kostýmy připravenými na večer, kostymérna čítající na 350 kusů šatů, promítání sestřihu záznamů z některých odehraných představení (Monsieur Amédée, Blbec k večeři, Balada pro banditu, Když se zhasne).

Odpoledne zavítaly především rodiny s dětmi, které také zaujalo vystoupení šermířské skupiny Thorwaldsons na hradním nádvoří. Kdo chtěl, mohl absolvovat kometovanou prohlídkou hradu. Byla to výjimečná příležitost, jak se do útrob paláců podívat, protože ledečský hrad zatím standardní prohlídkový okruh nenabízí.

V 19 hodin se shromáždilo v divadelním sále rekordních 111 diváků, aby zhlédlo premiéru lehce filosofické komedie Celebrita. Diváci odměnili Filipa Ženíška, který si zahrál vysloužilého profesora filosofie, a Terezu Dvořákovou v roli jeho domovnice, salvami smíchu a vřelým potleskem.

Po skončení premiéry podnikli diváci exkurz proti proudu času do doby, kdy se za dlouhých zimních večerů povídaly dětem staré příběhy a pověsti. Na 150 diváků prošlo hradem a zjistilo, jako to bylo s ledečskými vodníky, zamilovaným Mnislavem a nevěrnou Bělou, chřenovickým pokladem a dalšími. Moderní zpracování, které zapojilo do děje i přihlížející diváky, všechny nadchlo. Herci se mohli v improvizacích plně realizovat a diváci měli příležitost objevit v sobě skryté herecké vlohy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám