Hlavní obsah

Lázně v Chropyni mají nového majitele

Novinky, Michal Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zanedbanou plochu bývalých lázní v Chropyni čekají radikální změny. Nový vlastník pozemků plánuje obnovu parku, minerálních pramenů a výstavbu domova pro seniory.

Foto: Michal Pospíšil

Zanedbaná plocha bývalých lázní v Chropyni by se měla dočkat brzy obnovy.

Článek

Pohnutá historie lázní začala v roce 1947, kdy byly lázně slavnostně otevřeny. Využívaly se dva minerální praveny – pramen Ječmínek a pramen Procházka. Zejména k léčbě revmatismu a jiných chorob pohybového aparátu. Do budovy a vybavení se však celých 50 let téměř neinvestovalo.

Zchátralou budovu v roce 1990 získalo do svého vlastnictví město. Při povodních v roce 1997 byly ale lázně zatopeny a následně zbourány. Přestože se město Chropyně snažilo o jejich obnovu, nenašel se vhodný investor, který by lázně znovu postavil. Pozemky nakonec od města koupila pražská firma Clima.cz spol. s r. o., která je v roce 2015 nabídla k prodeji. Novým majitelem bývalých lázní v Chropyni se tak v prosinci 2015 stala společnost Senior centrum Ječmínek, s. r. o.

Nový vlastník plánuje na pozemcích vybudovat centrum  pro seniory, včetně technického zázemí, ordinací, rehabilitačního centra, jídelny a odpočinkového parku. Zvažuje i možnost využití minerálních pramenů pro koupele a v rámci parku zbudování veřejně přístupného altánu s vývěrem lázeňské vody. S obnovou samostatných lázní se nepočítá.

Drobné úpravy na pozemcích proběhly již začátkem února. Byly odstraněny nálety dřevin a brzy dojde na kácení suchých a nemocných stromů. V současné době je rozpracována studie zastavitelnosti, která bude klíčová pro výsledné rozmístění staveb a lázeňského parku. Následovat by mělo územní řízení a po vydání stavebního povolení samotná stavba. „Vše by se mělo rozběhnout co nejdříve. Se stavbou bychom chtěli začít již tento rok. O dalších krocích budeme veřejnost informovat,” uvedl jednatel firmy Lukáš Vrána.

Město Chropyně se k záměru zatím oficiálně nevyjádřilo. „Čekáme na podklady ze strany investora. K zadání zpracování zastavovací studie, která je podmínkou pro zahájení výstavby, potřebujeme více informací o plánovaných stavbách. Obecně mohu konstatovat, že záměru jsme nakloněni a chceme s investorem aktivně spolupracovat,” informovala starostka Ing. Věra Sigmundová. Téma obnovy lázní se možná objeví i na zasedání zastupitelstva.

Pokud se projekt senior centra a parku podaří realizovat, mohla by zde do budoucna vzniknout nová zajímavá lokalita pro odpočinek a vycházky. Chropyně sice nebude mít nové lázně, jejich historie ale nebude zapomenuta. „Bývalé lázně jsou nedílnou součástí historie města. Proto bychom jim chtěli věnovat jedno samostatné zastavení – informační tabuli - v rámci plánované obnovy zdejší naučné stezky okolo Chropyně. Jsme v kontaktu s investorem a ten se této myšlence do budoucna nebrání,” uvedl Michal Pospíšil, předseda zdejšího spolku Lužňáci, z. s.

Kromě bývalých lázní jsou v majetku investora i sousední parcely s nezpevněnou parkovací plochou, zahradami a hektar podmáčené louky. K jakému účelu budou využity není dosud známo. Firma své další plány do budoucna zatím pouze zvažuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám