Hlavní obsah

Laureátkou Kociánovy hudební soutěže se stala Alexandra Cooremanová z Belgie

Novinky, Stanislava Dvořáková
Aktualizováno

V koncertním sále Základní umělecké školy J. Kociana v Ústí nad Orlicí probíhala od 8. do 10. května v rámci Kociánova Ústí 2013 soutěž mladých talentů do 16 let ve hře na housle. Ukončena byla závěrečným koncertem vítězů v Roškotově divadle.

Foto: Lukáš Prokeš

Laureátkou 55.ročníku Kociánovy houslové soutěže se stala desetiletá Alexandra Cooreman z Belgie.

Článek

Jubilejní 55. ročník KHS tvořil součást oslav VIII. ročníku hudebního festivalu, který byl zároveň poctou k 130. výročí narození houslového virtuosa, hudebního skladatele a pedagoga Mistra Jaroslava Kociana, ústeckého rodáka.

Soutěž byla rozdělena podle věku do čtyř kategorií. Celkem se této již světoznámé soutěže zúčastnilo 41 soutěžících z 13 zemí Evropy a Asie. Kromě 22 mladých houslových talentů z České republiky to byli účastníci z Belgie, Bulharska, Polska, Rakouska, Rumunska, Ruska, Slovenska, Srbska, Turecka, Ukrajiny, Mongolska a Singapuru.

V I. kategorii e věku do 10 let soutěžilo 11 dětí. První místo získala Alexandra Cooremanová z Belgie, 2. místo Samuel Tan Yek Hee ze Singapuru a 3. místa byla udělena dvě, a to Anežce Kurajdové ze Slovenska a Gökce Catakögluové z Turecka.

Ve II. kategorii ve věku 10 a 11 let soutěžilo 10 dětí. První místo uděleno nebylo, na 2. místě skončili dva soutěžící - Alpay Jan Inkilap z Turecka a Miriam Magdalena Haniková z Frenštátu pod Radhoštěm. Třetí místo s vyrovnaným výkonem obsadili tři účastníci, a to Erik Zhen Mayr z Rakouska, Aleksandra Latinovicová ze Srbska a Hana Jasanská z Ústí nad Orlicí.

Ve III. kategorii ve věku 12 a 13 let soutěžilo 10 houslistů. Na prvním místě se umístil Kis Radu z Rumunska, na 2. místě Tiffany Tan Chao Min z Polska a na 3. místě dva soutěžící, a to Andrijana Durmiševičová ze Srbska a Kryštof Kohout z Plzně.

Ve IV. kategorii ve věku 14 a 15 let na 1. místě skončil Jan Michálek, před Filipem Zaykovem, oba z Prahy, 3. místo bylo uděleno třem soutěžícím - Mileně Kolářové, Miroslavě Vážanské, obě z Prahy, a Ezgi Su Apaydinovi z Turecka.

Dále byly uděleny ceny za nejlepší interpretaci povinných skladeb. V I. kategorii Alexandře Cooremanové z Belgie, ve II. kategorii Aleksandre Latinovicové ze Srbska, ve III. kategorii Kis Raduovi z Rumunska a ve IV. kategorii Miroslavě Vážanské z Prahy.

Za celkový nejlepší výkon byla laureátkou 55. ročníku Kociánovy houslové soutěže 2013 vyhlášena desetiletá Alexandra Cooremanová z Belgie.

Osm nejlepších mladých houslistů pak vystoupilo v sobotu 11. května na závěrečném koncertě vítězů hudebního festivalu Kociáno Ústí 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám