Hlavní obsah

Láska ke koním se rodí rychle

Novinky, Michaela Poláková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jízda na koni má svoje kouzla a odhalit je může naprosto každý. Mít vlastního koně je jedna z možností. Ta druhá je návštěva ranče, řada z nich je také na Vysočině.

Foto: Michaela Poláková
Článek

Jezdectví se na Vysočině věnuje nejeden ranč nebo statek, jedním z těch nejnovějších je Jezdecký areál u Opatovic na Havlíčkobrodsku. „Máme tady koně pro úplné začátečníky, klidné a hodné. Zaměřujeme se na parkurové skákání,“ popisuje Magdaléna Kupčíková, co všechno nabízí ranč pro začátečníky.

Co všechno ale musí člověk pro koně dělat? Na začáku si každý musí uvědomit, že kůň je živé a velké zvíře a potřebuje každodenní péči. „Každé ráno voda a krmení, každé ráno vykydat a nastlát, pak do výběhu nebo jezdit. Celý den všechno kontrolovat a večer se zase koně musí nakrmit. Náchylní jsou i na čistotu, nesmí se moc prášit. Koně představují maximální zatížení pro majitele. Je to práce, které musí člověk obětovat veškerý volný čas,“ přibližuje Magdaléna Kupčíková.

I tak je ale kůň snem především malých dětí. „Kůň se dá koupit už za 15 000 a 20 000 korun, ale nesmí mít někdo představu, že za tuto cenu koupí skvělého a zdravého koně. Já znám koně za milion, za tři miliony ale také za 30 000, který dělá někomu radost,“ popisuje Magdaléna Kupčíková, která prozradila, že cena jejích koní neklesá pod hranici 80 000 Kč.

Na koni může jezdit takřka každý. „Podle mě to je ale nejtěžší sport na světě. Pod sebou musíte ovládat živé zvíře. Nemůžete mu říct zastav a on zastaví, tak lehce to nejde. Koně člověk neovládá silou ale hlavou, protože koně asi jen stěží přepereš,“ míní o jízdě na koni Magdaléna Kupčíková. Finačně jde ale o velmi drahý koníček. Dalo by se říci, že paradoxně je nejlevnější samotné pořízení koně.

Celý den mezi koňmi byl zakončen krátkou projížďkou kolem statku. „Pro mě jsou koně všechno, dávají mi energii, jsem tu šťastná. Mám se o co starat a jsem tu neskutečně spokojená. Už ty koně nemůžu ze svého života vymazat. Je to balzám pro duši. Láska ke koni se rodí rychle. Na dítěti se hned pozná, zda je do koní blázen. A já ten blázen jsem už dlouho,“ ukončila Magdaléna Kupčíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám