Hlavní obsah

Lanškrounské fórum oslavilo Mezinárodní den Země úklidem přírody

Novinky, Stanislava Dvořáková

Ve dnech 24. a 25. dubna členové Lanškrounského fóra si nejen užívali krásných jarních dní v přírodě, ale postarali se, aby i ta příroda zůstala krásná pro všechny a po celý rok 2020.

Foto: archiv Lanškrounského fóra

Členové Lanškrounského fóra oslavili svátek Země úklidem.

Článek

I když z důvodu koronavirové pandemie odpadly všechny společenské události, v Lanškrouně na oslavy Mezinárodního dne Země nezapomněli.

Den Země věnovaný naší planetě ZEMI ŽIVITELCE je každoroční celosvětovou událostí zaměřenou na propagaci ochrany životního prostředí. Byl vyhlášen v roce 1971 organizací OSN a v roce 1990 se ke Spojeným státům připojil zbytek světa včetně naší republiky, kdy se navíc 22. duben stal svátkem příchodu jara.

A jaký by to byl svátek bez řádného úklidu! Příroda sice dokáže být malebná při každé události, ruka člověka však dokáže vše krásné zničit.

Dvaačtyřicet vyznavačů jarních krás z řad členů Lanškrounského fóra spolu se svými rodinami a přáteli se o posledním dubnovém víkendu vydalo do okolí Lanškrouna, aby si nejen připomněli svátek Země, ale, aby hlavně zkontrolovali současný stav přírody. A nestačili se divit. Vedle zelenajících se luk a rašících prvních kvítků se povalovaly PET lahve a pestrobarevná směsice různých obalů, která bránila potěšení z malebného obrazu krajiny.

Dospělí, děti, prostě všichni se vrhli na tuto spoušť a začali s důkladným úklidem. Přispěchal i starosta Lanškrouna Mgr. Radim Vetchý, který ve snaze mít město a okolí co nejkrásnější, se spolu s nimi s vervou pustil do odstraňování nepatřičných předmětů.

A nebylo toho vůbec málo, záhy byl zaplněn celý kontejner. K pomoci se přidali i členové Místní organizace Českého rybářského svazu, kteří zdarma zapůjčili potřebný kontejner a nákladní automobil k průběžnému svozu odpadu. O odvoz naplněného kontejneru se pak v následujících dnech postarají Technické služby města.

Uklízelo se na dvanácti úsecích v rekreační oblasti Lanškrounských rybníků a navazujících trasách na tuto lokalitu, na cyklotrasách a cyklostezkách v okolí města Lanškrouna. Nečekaným a nemilým překvapením byla dvě místa v lesním porostu hustě pokrytá lahvemi od alkoholu, starými oděvy, velkoobjemovými předměty i nebezpečnými obaly od ředidla a dalších chemikálií.

Na tuto lidskou pohromu ruce dobrovolníků nestačily. Starosta s povzdechem nad lidskou bezohledností konstatoval: „Tak na likvidaci tohoto odpadu musíme objednat odbornou firmu.” Vzápětí však s pohledem na uklizenou stezku a s posledními slunečními paprsky odcházející brigádníky vláčející plné pytle dalšího odpadu uznale poznamenal: „Těm všem patří poděkování, na turistickou sezonu i v letošním nepříznivém roce budeme dobře připraveni.”

Reklama

Výběr článků

Načítám