Hlavní obsah

Lákadlo pro návštěvníky, zkušenost pro studenty a zrestaurované starožitnosti pro zámek

Novinky, Jana Schmiedtová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odbornou prezentací zrestaurovaných předmětů z depozitáře zámku Slavkov – Austerlitz, za přítomnosti veřejnosti, studentů a tisku, byl slavnostně ukončen čtvrtý běh II. ročníku populárně naučné akce Slavkovské restaurování. Jak dopadl? Úspěšně.

Foto: Jana Schmiedtová
Článek

Představit široké veřejnosti neboli laikům restaurování památek jako řemeslo, které vrací historickým předmětům lesk a krásu. I to je jeden z cílů, který si vytyčili organizátoři Slavkovského restaurování.

Oblíbený projekt unikátním způsobem přibližuje návštěvníkům zámku Slavkov - Austerlitz, co všechno se musí udělat, aby se ze starého, kdysi určitě výstavního kusu nábytku stal znovu historicky cenný artefakt.

Restaurátory jsou v tomto případě studenti Vyšší odborné školy restaurátorské v Brně. Ti si na Slavkově už druhý rok pod vedením svého mistra Mgr. Radka Ryšánka úspěšně plní povinnou odbornou praxi.

Díky spolupráci se zámkem tak mají jedinečnou možnost nahlédnout do fungování historicky kulturní instituce, přímo na místě si prohlubují své znalosti v oboru, dostanou se k zajímavým kusům z jindy nepřístupného depozitáře a kromě toho musí o své práci i zasvěceně promluvit před zvídavými návštěvníky prohlídkových tras, jejichž součástí Slavkovské restaurování je. Ještě loni se „v přímém přenosu“ restauroval pouze dřevěný historický nábytek, letos se do studentského týmu přidaly také budoucí odbornice na starožitnou keramiku.

Ovšem ani slavkovský zámek neostrouhá. Na oplátku za svou vstřícnost k akci a studentům, kterým poskytuje prostor k prezentaci, zázemí i ubytování, získává zrestaurované předměty, které na základě odborného posouzení historičky doktorky Vladimíry Zichové poskytuje z mobiliáře. Jak uvedl ředitel zámku, inženýr Aleš Šilhánek, jde o oboustranně výhodnou spolupráci.

„Zámek Slavkov – Austerlitz bohužel nemá v rozpočtu dostatek peněz na to, abychom si mohli dovolit zaplatit nákladné restaurátorské práce. Stojí příliš, jsou mimo naše možnosti. Krom toho se Slavkovské restaurování za dva roky svého trvání stalo jednou z našich nejnavštěvovanějších akcí, které během nejvyšší sezóny nabízíme našim návštěvníkům. Jde o zajímavou nadstavbu – nejenom, že lidem ukazujeme historické skvosty, my jim ukážeme i to, kolik práce dá je znovu přivést k životu,“ informoval Aleš Šilhánek.

Do dnešních dní se díky Slavkovskému restaurování dočkaly obnovy dva stolky z pozůstalosti hraběte Kounice, stojací biedermeierovské hodiny, které na jediné natažení vydrží jít celý rok, vyřezávaná lavice – u té objevili studenti v depozitáři ztracené masivní nohy – hlava krejčovské figuríny a hned několik kousků historické keramiky nejen z Vyškovska. Pokud by se měly odborné práce ujmout skutečně profesionální restaurátoři, stála by statisíce a pro zámek by byla nezaplatitelná.

A co mají v plánu organizátoři do budoucna? Samozřejmě slibují další ročník na Slavkově. Kromě něj se ale úspěšná akce objeví i na dalším místě, na zámku v Novém Městě na Moravě.

Slavkovské restaurování je projektem zámku Slavkov – Austerlitz, Mgr. Radka Ryšánka a Vyšší odborné školy restaurátorské v Brně. Po úspěšném prvním ročníku 2012 záštitu nad akcí převzal hejtman Jihomoravského kraje JUDr. Michal Hašek.

Reklama

Výběr článků

Načítám