Hlavní obsah

Ladislav Špaček se pokoušel zvýšit povědomí Brňanů o etiketě

Novinky, Jiří Smutný

Brněnská Galerie Vaňkovka nabídla ve středu odpoledne veřejnosti pořad Etiketa s Ladislavem Špačkem. Vystudovaný pedagog s aprobací čeština - dějepis a pozdější mluvčí prezidenta Václava Havla opět přesvědčil, že etiketu perfektně ovládá.

Foto: Jiří Smutný

Etiketu musíme dodržovat, to se nedá nic dělat, říká Ladislav Špaček už pohledem

Článek

Ve 14 hodin, kdy měla akce začít, to moc slavně nevypadalo, neboť většina připravených židlí byla prázdná. Časem se sice hlediště částečně zaplnilo, ale většinou šlo o ženy. Ti, kterým byla akce především určena, tedy muži, velký zájem neměli.

Ladislav Špaček hned na počátku projevil svoje pedagogické vlohy a na svém partnerovi předvedl publiku, jak se má muž správně oblékat. Ještě předtím podotkl, že žen se etiketa týká jen okrajově, neboť je jim dána v oblékání volnost.

Přítomní se pak dověděli mnohé zajímavosti. Například, že kapesníček v kapse saka má být rovně, a ne špičkou nahoru. Že sako se zapíná na jeden knoflík, nikoliv na všechny, které má. Nebo že džentlmen může mít na sobě šortky pouze při rytí na zahrádce.

Mužům je prostě velmi podrobně předepsáno, jak, co a kdy mají nosit, vysvětlil Špaček. Současně konstatoval, že ne každý se tím řídí, takže nedostatky je možné vidět například na mnohých našich politicích. Vyjádřil názor, že je to možná tím, že se jim jejich poradci bojí chyby vytknout. Připomněl, že on na prohřešky prezidenta Havla upozorňoval velmi nebojácně a razantně, aby vypadal co nejlépe.

Občas renomovaný expert na etiketu položil otázku, na kterou znal odpověď málokdo. Například kolik nosí džentlmen kapesníků, jaké a proč. Nosí dva a oba látkové. Jeden je určen pro něj a druhý pro dámu, kdyby potřebovala. K běžnému používání papírových kapesníků uvedl, že jde o sanitární zboží, něco jako toaletní papír, což by se na veřejnosti vůbec nemělo objevit.

Kdo akci navštívil, nelitoval. Ladislav Špaček poučil i pobavil. Navíc měl pro své příznivce připraveny i svoje knihy a kdo měl o ně zájem, mohl dostat i autogram.

Reklama

Výběr článků

Načítám