Hlavní obsah

Lačnovské šafrány definitivně přinášejí jaro i zvou na jižní Valašsko

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Louky v okolí valašské obce Lačnova jsou jedním z mála míst v ČR, kde pravidelně na jaře vykvétají vzácné šafrány bělokvěté. Letošní zima čas jejich rozkvětu pořádně přibrzdila, ale je tu dobrá zpráva - první květy šafránu jsou tu.

Foto: archiv CCRVM

Lačnov - kvetoucí šafrány

Článek

Takto se dostáváme k tipu na zajímavý výlet, při kterém se můžete pokochat nejen jedinečnými pohledy na světle fialové koberce kvetoucích šafránů bělokvětých, ale také poznat přírodu Hornolidečska.

Jako výchozí bod zvolíme Horní Lideč, která leží na silnici mezi Vsetínem a Valašskými Klobouky, lze také přijet vlakem. Do Lačnova je to odtud 4 km západním směrem. Louky poseté koberci fialových květů jsou dobře dostupné. Jedna z nich leží nedaleko fotbalového hřiště pár stovek metrů od obecního úřadu. Další lokalitu hledejte na Sucháčkových Pasekách jihovýchodně od centra obce. 

Kdo se rád projde, vydá se na severní konec Lačnova, který protíná naučná stezka Vařákovy paseky a žlutá turistická značka. Ta nás zavede nejprve k Lačnovským skalám (z Lačnova zhruba 3,5 km). Bloky pískovcových skal dosahují výšku až 14 metrů. Za skalami se turistické značení mění na modré a po necelých dvou kilometrech dorazíme na Vařákovy paseky. Je zde památník připomínající tragický 2. květen 1945, kdy byla osada vypálena nacisty.

Nedaleko památníku můžete najít další lokalitu s kvetoucími šafrány. Od památníku se můžete vrátit zpět, nebo pokračovat do Pozděchova (autobus), nebo na opačnou stranu do Lidečka (železniční stanice).

S ohledem na chladné počasí, které na počátku letošního dubna přineslo i bohatou sněhovou nadílku, buďte připraveni na náročný terén s možnými zbytky sněhu, zejména ve vyšších polohách (Vařákovy Paseky leží v nadmořské výšce 700 metrů).

Reklama

Výběr článků

Načítám