Hlavní obsah

La Manga, úzký pruh země mezi dvěma moři

Novinky, Táňa Pikartová

Pobřeží Costa Calida ve španělské oblasti Murcia je výjimečné díky svému unikátu, dvěma moři – Středozemnímu a Menor. Obě dělí 21 kilometrů dlouhý a maximálně 500 m široký pruh země. Je to malebná La Manga del Menor.

Foto: Táňa Pikartová

Maják v Cabo del Palos je unikátní historická stavba z roku 1865. Budova v minulosti sloužila jako námořní škola.

Článek

Místní obvykle označují svůj Menor jako přírodní bazén, také jako přírodní unikát. Díky své mělkosti, hloubka není větší než sedm metrů, dává stoprocentní jistotu, že jeho voda je velmi příjemně prohřátá. Je až o 5°C teplejší než Středozemní moře. Občas zafouká i silnější vítr, ale to nic nemění na skutečnosti, že teplé počasí La Mangy během celého roku dodává této donedávna pro nás neobjevené části jižního Španělska výjimečnou přímořskou atmosféru.

Mar Menor má vysoký obsah solí a minerálů, říká se, že je to nejvyšší koncentrace v Evropě s podobnými účinky jako Mrtvé moře v Izraeli.

Přírodní laguna Mar Menor je také spojena s léčebnými metodami bahnem a mořskou vodou, které působí na kůži a uvolňují svaly, vrstva mořského bahna  také absorbuje všechny jedy z povrchu kůže. Za ložisky léčivého bahna se chodí buď pěšky, tedy lépe řečeno přebroděním k Jelenímu ostrovu, nebo se jezdí místní dopravou do bahenních lázní San Pedro del Pinatar. Slunce v La Manze vychází nad Středozemním mořem, zapadá nad Mar Menor.

Úzký pás pevniny La Mangy, který uprostřed protíná zdejší jedna jediná zpočátku dvouproudová, poté jen jednoproudová silnice, směřuje od majáku na mysu Cabo del Palos k poslednímu z pěti zdejších mostů, kterému se říká Most smíchu, Puente de la Risa. Výška, kterou tady musí auta zdolat, je poměrně velká, auta se šplhají do kopce na vrchol mostu, který má tvar obráceného obličeje, hodně pomalu.

Maják v Cabo del Palos na opačném konci La Mangy je považován za historickou stavbu. Na hraně pevniny stojí od roku 1865. Kdysi tu byla námořní škola pro obsluhu majáku, kterou prošly stovky Španělů toužících po životě na majáku.

Typické je v La Manze značení místních částí. Na každém kilometru jsou umístěna surfařská prkna s mapou města. Návštěvník díky tomuto nápaditému označení bezpečně ví, kde právě je.

Snad nejkrásnější pohled na Středozemní moře a La Mangu je z Monte de las Cenizas. Ten pohled si ale musí turisté zasloužit. Pěší šestikilometrová procházka po regionálním přírodním parku Calblanque s převýšením do 200 metrů, dovede cestovatele nejdříve k pevnosti ze 30. let minulého století, a pak se mu otevře pohled nejen na La Mangu, Cabo de Palos, ale i na Cartagenu, která je známá díky římskému divadlu, dále na okolní laguny a vesničku Portmán s krásným zálivem, jehož raritou je černá pláž.

V La Manze se už vžil v souvislosti se dvěma moři slogan jejího zakladatele Thomase Maistra: Nejlepší žití je mezi dvěma moři, kdykoliv se mohu rozhodnout, že půjdu k tomu druhému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám