Hlavní obsah

Kvůli nouzovému stavu přišel mladík o bydlení, pomohl mu projekt Začni správně

Novinky, Renata Majvaldová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky mladých lidí, které před časem opustily dětský domov se v době pandemie covid-19 ocitly v tíživé situaci. Někteří z těchto mladých přišli o práci i o bydlení, jiní nasazují své zdraví v první linii.

Foto: archív Začni správně

Ondra, který vyrostl v dětském domově, našel pomoc u jeho koordinátora Standy.

Článek

Můžete si říct, že tak to má dnes většina lidí a nejen ti, kteří vyrostli v dětském domově, ale právě jim v této těžké době chybí pomoc od blízkých.

Tu po celé republice nahrazuje projekt Začni správně společnosti yourchance. V Ústeckém kraji se koordinátor Standa Görg stará zhruba o 60 mladých ze kterých se už bezmála dvě desítky snaží stát na vlastních nohách. Jeden z nich je i Ondřej.

„Protože se se zahájením nouzového stavu zavřely školy, došlo i k uzavření internátu a ze mě se vlastně ze dne na den stal bezdomovec,“ popisuje svoji situaci Ondřej, který je v projektu Začni správně od září 2019. Za tak krátkou dobu mu stihl projekt v čele s koordinátorem Stanislavem Görgem hodně pomoci.

„Ondřej studuje, a tak jsme po jeho odchodu z dětského domova řešili, jak bude platit internát a kde bude zůstávat o víkendech. Našli jsme mu brigádu a poskytli finanční pomoc,“ vzpomíná Standa na Ondřejovy začátky.

Koronavirová krize ale přinesla spousty problémů a Ondřej opět přišel o těžce získané jistoty. „Naštěstí se v Ústí nad Labem v rámci projektu nachází startovací byt pro mladé dospělé, kteří opouští dětské domovy. V bytě bylo volné místo, a tak Standa neváhal a nabídl mi nastěhovat se tam,“ říká Ondřej. Za pomoc od projektu Začni správně společnosti yourchance je velmi vděčný. „Vůbec nevím, kde bych bez projektu a bez Standy dneska byl,“ dodává mladík.

yourchance o.p.s. je obecně prospěšná společnost založená v roce 2010 Janou Merunkovou a Gabrielou Křivánkovou jako společnost, která realizuje tři projekty celorepublikové a v dnešní době už i mezinárodní působnosti – Finanční gramotnost do škol, Podnikavost a Začni správně.

Projekt Začni správně se po celé republice stará o více než 700 mladých lidí, kteří odcházejí z dětských domovů a potřebují pomoc v začátku samostatného života. Každý kraj má svého koordinátora, který s mladými řeší praktické záležitosti a funguje i jako psychická podpora. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám